ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mοσκοβισί: Επί σειρά ετών θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων και τα θετικά τους αποτελέσματα για τους πολίτες δεν επιτυγχάνονται με την έκδοση νομοθεσίας αλλά με την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Την επισήμανση αυτή κάνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτημα του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Νίκου Χουντή σχετικά με την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου και το πλαίσιο εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

Ο κ. Μοσκοβισί προαναγγέλλει «συνεχή δράση επί σειρά ετών» για την «πλήρη ανάπτυξη των πολιτικών που υλοποιήθηκαν με το 3ο Μνημόνιο» ενώ παρέθεσε σχετικούς τομείς όπως τη δημιουργία κτηματολογίου, τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αδειοδότησης των επενδύσεων ή η συγχώνευση των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Μοσκοβισί έχει ως εξής:

Η Ευρωομάδα του Ιουνίου του 2018 αποφάσισε μια δέσμη εκτεταμένων μέτρων για το χρέος, με σκοπό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Αργότερα, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση για την ενεργοποίηση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Η ενισχυμένη εποπτεία δεν αποτελεί ούτε συνέχεια του τρέχοντος προγράμματος ούτε νέο πρόγραμμα. Δεν συνεπάγεται νέους όρους.

Διευκολύνει την υποστήριξη της ολοκλήρωσης, της υλοποίησης και της συνέχειας των μεταρρυθμίσεων που οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν βάσει του προγράμματος το οποίο ολοκληρώθηκε στις 20 Αυγούστου 2018.

Μολονότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων και τα θετικά αποτελέσματα στην πράξη για τους πολίτες δεν επιτυγχάνονται με την έκδοση νομοθεσίας, αλλά με την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας θεσπίστηκαν μείζονες μεταρρυθμίσεις και δημιουργήθηκαν πλατφόρμες για την εφαρμογή τους, η πλήρης τους ανάπτυξη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και θα απαιτήσει συνεχή δράση επί σειρά ετών.

Σε αυτές περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη της έναρξης λειτουργίας της Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Εσόδων σε απόσταση ασφαλείας από πολιτικές παρεμβάσεις, για τη δημιουργία κτηματολογίου που θα καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αδειοδότησης των επενδύσεων, για τη συγχώνευση των συνταξιοδοτικών ταμείων και για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ως εκ τούτου, στα τέλη Ιουνίου του 2018 οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν ορισμένες συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Στις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την τεχνική υποστήριξη που παρέχει και συντονίζει η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.