ΚΟΣΜΟΣ

Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ

Ο πρόεδρος της Κούβας στηρίζει τους γάμους ομοφυλοφίλων

Υπέρ των γάμων μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου τάχθηκε ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας- Κανέλ, που ανέφερε ότι είναι θετικός στο «γάμο ανάμεσα σε πρόσωπα χωρίς κανέναν περιορισμό».

Ο άνθρωπος που διαδέχθηκε τον Απρίλιο του Ραούλ Κάστρο στην ηγεσία της Κούβας, μιλώντας στο TV Telesur, υποστήριξε ότι η αναγνώριση γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι μέρος του περιορισμού κάθε είδους διάκρισης στην κοινωνία.

Οι δηλώσεις του γίνονται σε μια περίοδο που η Κούβα βρίσκεται σε διαδικασίες για αναθεώρηση του συντάγματός της, στο οποίο ο γάμος ορίζεται ρητά ως ένωση ανάμεσα «σε έναν άνδρα και μία γυναίκα».

Το υπό συζήτηση σύνταγμα θα αντικαταστήσει τον Εθνικό Χάρτη του 1976, μετά την ολοκλήρωση της λαϊκής διαβούλευσης και την έγκριση του σχεδίου από δημοψήφισμα, που έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2018.

Η θετική στάση του Κουβανού προέδρου στους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τους διωγμούς που υπέστησαν οι ομοφυλόφιλοι τις δεκαετίες που ακολούθησαν την επανάσταση του 1959 στην Κούβα.

Η στάση της επίσημης πολιτείας απέναντι στους ομοφυλόφιλους άλλαξε τις τελευταίες δεκαετίες στην Κούβα, κάτι που πιστώνεται στις προσπάθειες της κόρης του Ραούλ Κάστρο, Μαριέλα.

Η Μαριέλα Κάστρο, που προΐσταται του Εθνικού Κέντρου Σεξουαλικής Εκπαίδευσης της Κούβας είναι υπερασπίστρια των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ μιλώντας στο Telesur υποστήριξε ότι πολλά ταμπού έχουν σπάσει.

«Οι ΗΠΑ κύριο εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη»

Ο Κουβανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, που είχαν βελτιωθεί επί διακυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα. Όμως, η ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε και πάλι την αμερικανική πολιτική.

Οι περιορισμοί για την επίσκεψη αμερικανών στην Κούβα είχαν χαλαρώσει επί Ομπαμα, ενώ έγιναν και πάλι αυστηροί επί Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Ντίας-Κανέλ, ο αμερικανικός οικονομικός αποκλεισμός παραμένει «το κύριο εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας». Επίσης, αρνήθηκε ότι η Κούβα είχε την οποιαδήποτε συμμετοχή στις «ακουστικές επιθέσεις» κατά αμερικανών διπλωματών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.