ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με επιστολή στους πολίτες της ΠΓΔΜ

Παρέμβαση και από τον Τζορτζ Μπους για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

«Γενναίο και δίκαιο συμβιβασμό» χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών σε ανοιχτή επιστολή του προς τους Σκοπιανούς ο Τζορτζ Μπους, επισημαίνοντας ότι θα ανοίξει τον δρόμο στη «Μακεδονία» για να εισέλθει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, επιτυγχάνοντας το λαμπρό μέλλον που είχε οραματιστεί ο εκλιπών πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραϊκόφσκι.

Στην επιστολή του, όπου ενθαρρύνει με πάθος τους Σκοπιανούς να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα για να βοηθήσουν τη χώρα τους, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υπογραμμίζει τον ρόλο των ΗΠΑ στην πορεία επίλυσης του ζητήματος. Μάλιστα, δηλώνει ότι αισθάνθηκε υπερήφανος «όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα το 2004».

Ο Μπους αναφέρεται σε πολλά σημεία της επισκολής του στον εκλιπόντα πρόεδρο των Σκοπίων Μπόρις Τραϊκόφσκι, με τον οποίο - όπως αναφέρει - τον συνέδεε στενή φιλία. Επίσης υπενθυμίζει στους Σκοπιανούς πως η «μεγαλύτερη συμμαχία για την ελευθερία» φυλάει μια θέση για την ΠΓΔΜ, και ότι ο ίδιος ανυπομονεί να καλωσορίσει τα Σκόπια ως τον νέο σύμμαχο των ΗΠΑ και «30ό μέλος του ΝΑΤΟ».

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της επιστολής

«Προς τους πολίτες της Μακεδονίας:

Από την ημέρα που το έθνος σας κέρδισε την ανεξαρτησία του, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπήρξαν πάντα σταθερός σας φίλος. Ο αμερικανικός λαός θαύμασε τον ειρηνικό τρόπο με τον οποίο αναδυθήκατε από τις στάχτες της Γιουγκοσλαβίας. Νιώσαμε σεβασμό για το θάρρος που δείξατε στην υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και των ελεύθερων θεσμών. Και υποστηρίξαμε τις φιλοδοξίες σας για την επίτευξη ευημερίας και ασφάλειας σε μια Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική.

Ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είχα την τιμή να στέκομαι στο πλευρό του προέδρου Τραϊκόφσκι το 2001, ενώ απομάκρυνε τη Μακεδονία από το χείλος του εμφυλίου πολέμου και την οδηγούσε προς μια κοινωνία που λειτουργεί με γνώμονα την πολυεθνική κατανόηση και το κράτος δικαίου. Και ένιωσα περήφανος όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα το 2004.

Στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι το 2008, είπα στους συναδέλφους μου ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι η Μακεδονία είναι έτοιμη και αξίζει να ενταχθεί στη μεγάλη μας συμμαχία. Παρόλο που απογοητεύτηκα από το γεγονός ότι ΠΓΔΜ δεν εισήχθη στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, είχα πάντα την πεποίθηση ότι αυτή η ημέρα κάποτε θα έφτανε.

Τώρα, σε μια τόσο ελπιδοφόρα περίοδο στην ιστορία της χώρας σας, σκέφτομαι τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίσατε και ξεπεράσατε με επιτυχία. Σκέφτομαι, επίσης, και τον εκλιπόντα φίλο μου Μπόρις Τραϊκόφσκι. Ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι ήταν ένας άνθρωπος με ακεραιότητα χαρακτήρα, σταθερό προσανατολισμό και, πάνω απ' όλα, πίστη. Είχε πίστη στον Θεό, είχε πίστη στη χώρα του και στους ανθρώπους της, είχε πίστη στην ικανότητα των ηγετών της να λαμβάνουν σοφές αποφάσεις. Η Συμφωνία των Πρεσπών, που τίθεται τώρα ενώπιόν σας προς επικύρωση, είναι ένας θαρραλέος και δίκαιος συμβιβασμός. Θα θέσει τη Μακεδονία σε μια πορεία εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, επιτρέποντάς της να επιτύχει το λαμπρό μέλλον που οραματίστηκε ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι.

Καλώ όλους τους πολίτες της Μακεδονίας να συμμετάσχουν σε αυτή την ιστορική απόφαση και να ψηφίσουν στο εθνικό δημοψήφισμα αργότερα αυτόν τον μήνα. Μετά από μια δεκαετία εμποδίων, έχετε τη δύναμη να γράψετε μια νέα και πιο ελπιδοφόρα σελίδα στην ιστορία σας, για εσάς, για τα παιδιά σας, για τους γείτονές σας και τη χώρα σας.

Η μεγαλύτερη συμμαχία στην Ιστορία για την ελευθερία φυλάει μια θέση για τη γη που αγαπάτε και ανυπομονώ για την ημέρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα υποδεχθούν με υπερηφάνεια τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως τον νεότερο σύμμαχό τους, το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ.

Με εκτίμηση,
Τζορτζ Μπους»

George-b

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ας φανταστούμε τον πρώην Ρώσο Πρόεδρο, νυν πρωθυπουργό (και νούμερο 2 του Πούτιν) τον Μεντβέιεφ, να πράττει κάτι αντίστοιχο υπέρ του όχι στο σκοπιανό δημοψήφισμα. Πόσο μεγάλο θα ήταν το κύμα διαμαρτυρίας στις λεγόμενες δυτικές κυβερνήσεις για έξωθεν παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα και την κυριαρχία της ξένης χώρας; Και μάλλον θα είχαν δίκιο. Γιατί λοιπόν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επεμβαίνουν τόσο απροκάλυπτα και ποδηγετούν Ελλάδα και πΓΔΜ, τις κυβερνήσεις τους και τους πρωθυπουργούς αυτών; Και η ελληνική κυβέρνηση έχει βέβαια προφανές και ύποπτο συμφέρον να μην μιλάει, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι ειδικοί επί των διεθνών σχέσεων όμως;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.