ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Περί συνταξιοδοτικού συνέχεια…

Αναμφισβήτητα αυτές τις μέρες το κύριο θέμα συζήτησης είναι η περικοπή ή μη των συντάξεων πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Το 2016 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στρυμωγμένη στις αντιφάσεις της λόγω των αποτυχημένων πολιτικών της περασμένης χρονιάς (Δημοψήφισμα, capital-controlsκλπ) υποχώρησε στην πίεση των τροϊκανών και δέχθηκε την αλλαγή του συνταξιοδοτικού νόμου, που είχε συμφωνήσει με την τρόικα η προηγούμενη Κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει τα θηριώδη πλεονάσματα του 3,5%.

Είναι προφανές πως κάτι τέτοιο δεν θα απαιτείτο από τους δανειστές αν η πορεία της χώρας το 2015 ήταν κανονική. Όμως το αποτέλεσμα σήμερα είναι να έχουμε ένα νόμο τον ν. 4387/16 που στραγγαλίζει ακόμα περισσότερο τις ήδη μειωμένες συντάξεις. Και με την υποχρέωση να περικόψουν τις παλαιές συντάξεις για να αποκατασταθεί η «αδικία» όπως ειπώθηκε με τις νέες.

Σήμερα γίνεται λόγος για την κατάργηση αυτής της περικοπής, που όντως και δεν πρέπει να γίνει, αλλά το κύριο θέμα είναι η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του νόμου Κατρούγκαλου η οποία και θα αποκαταστήσει την δεύτερη ΑΔΙΚΙΑ για τους νέους συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα  αν παραμείνει αυτός ο νόμος τότε θα έχουμε δύο ταχυτήτων συνταξιούχους. Τους παλαιούς πριν τον Μάιο του ’16 και τους νέους μετά την ημερομηνία αυτή που θα δούν τις συντάξεις τους πετσοκομμένες κατά 35% σε σχέση με τις παλαιές.

Η ΑΔΙΚΙΑ θα είναι τόσο μεγάλη που θα δημιουργήσει ένα νέο κίνημα αποκατάστασης αυτής μεγαλύτερης της σημερινής. Πώς να εξηγηθεί για παράδειγμα το ότι ένας συνταξιούχος πριν τον σχετικό νόμο με 35 χρόνια υπηρεσίας παίρνει κύρια σύνταξη 1100 περίπου και με τον νέο νόμο 900;

Γι αυτό παράλληλα με την μη μείωση των ήδη συντάξεων πρέπει να απαιτηθεί και ο επανυπολογισμός των νέων με το καθεστώς των παλαιών. Η νέα εποχή θα ξεκινήσει με δικαιοσύνη και όχι αδικίες. Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι του νόμου. Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ορθά από την πρώτη στιγμή τοποθέτησε το θέμα στη κατάργηση του επαχθούς αυτού νόμου. Ήρθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα.

 

*Ο Τάσος Δαρσινός είναι μέλος της Ε.Ε της ΔΗΜΑΡ- μέλος της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης του Απόδημου Ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.