ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ποιες είναι οι επτά υγιεινές τροφές που προλαμβάνουν την άνοια

Η άνοια είναι ένα σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Ο ασθενής με άνοια παρουσιάζει προβλήματα στη μνήμη, την προσοχή, τη συγκέντρωση, την ομιλία και τη σκέψη, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ποικίλες δυσκολίες στην καθημερινή, επαγγελματική και κοινωνική ζωή του.

Οι παρακάτω 7 τροφές μπορούν να ενδυναμώσουν τον εγκέφαλο και να γίνουν μέσο πρόληψης της άνοιας (και όλες είναι απίστευτα θρεπτικές):

1) Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία, παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πείνας και κατ’επέκταση στον έλεγχο του βάρους. Περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά Ω-3 και Ω-6, κάλιο, φώσφορο, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο. Οφελούν τα οστά και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες (την αντίληψη, την μάθηση και την μνήμη).

2) Πουλερικά: Η ποιότητα των πουλερικών εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία τους, το ποσοστό λίπους που περιέχουν και την εκτροφή τους. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα και βιταμίνες. Μια διατροφή που περιλαμβάνει πουλερικά (αντί για κόκκινο κρέας) προστατεύει τα αγγεία της καρδιάς και κατ’επέκταση τα αγγεία του εγκεφάλου. Έτσι μειώνονται προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν την λειτουργία του.

3) Ψάρια: Τα ψάρια (ψητά ή βραστά) αν καταναλώνονται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μπορούν βελτιώσουν την μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες, όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής. Περιέ7) Σκόρδο: Το σκόρδο είναι πλούσια πηγή L- κυστεΐνης που βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Επίσης, ένα συστατικό που περιέχει (υποπροϊόν ενός υδατάνθρακα), το FruArg, μπορεί να εμποδίσει τις βλάβες των κυττάρων του εγκεφάλου που δημιουργούνται από το στρες, τη διαδικασία της γήρανσης και την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Το σκόρδο βοηθά στη μνήμη και την συγκέντρωση.χουν βιταμίνη Α, -σημαντική για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας-, βιταμίνες του συμπλέγματος Β -που βοηθούν στη σύνθεση αμινοξέων-, ψευδάργυρο και Ω-3 λιπαρά οξέα –που είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και μειώνουν τις τιμές αρτηριακής πίεσης.

4) Eλαιόλαδο: Είναι ένα από τα superfood της διατροφής. «Αρχηγός» της μεσογειακής διατροφής. Είναι μια τροφή πλούσια αντιοξειδωτικές ουσίες και καλά λιπαρά.

Η βιταμίνη Ε που περιέχει συμβάλλει στην υγεία των ματιών και του δέρματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με την επιστήμη, το ελαιόλαδο βοηθά στη διατήρηση της μνήμης, ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες και μειώνει τις παθολογοανατομικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που συνδέονται με τη νόσο Αlzheimer.

5) Κόκκινα φρούτα: Αποτελούν μια ασπίδα για τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Περιέχουν αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν λυκοπένιιο που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου –που ευθύνονται για την καταστροφή των κυττάρων και δημιουργούνται στο πέρασμα του χρόνου. Περιέχουν, μεταξύ άλλων, κουερσετίνη, που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, στην καύση του λίπους και στον περιορισμό της κακής χοληστερίνης. Καταναλώνοντας κόκκινα φρούτα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ενισχύετε την υγεία του εγκεφάλου. Η αντιοξεδωτική τους δράση προλαμβάνει την κυτταρική γήρανση.

6) Φυλλωδη λαχανικά: Oι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης συγκεκριμένων λαχανικών μπορεί να είναι μια απλή και πολύ προσιτή μέθοδος προστασίας του εγκεφάλου από την άνοια. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα λαχανικά που κρατάνε τις νοητικές ικανότητες σε εγρήγορση και βοηθούν τη μνήμη σε σημαντικό βαθμό είναι το μαρούλι, το σπανάκι και η λαχανίδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών και άλλων τροφίμων που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και β-καροτένιο μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουμε τον εγκέφαλο υγιή.

7) Σκόρδο: Το σκόρδο είναι πλούσια πηγή L- κυστεΐνης που βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Επίσης, ένα συστατικό που περιέχει (υποπροϊόν ενός υδατάνθρακα), το FruArg, μπορεί να εμποδίσει τις βλάβες των κυττάρων του εγκεφάλου που δημιουργούνται από το στρες, τη διαδικασία της γήρανσης και την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Το σκόρδο βοηθά στη μνήμη και την συγκέντρωση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.