ΚΟΣΜΟΣ

Τι λέει η Μέι για τους εσωκομματικούς της αντιπάλους

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν νέο δημοψήφισμα για το Brexit

«Είτε το σχέδιο μου θα υπερψηφιστεί στο Κοινοβούλιο ή δεν θα υπάρξει συμφωνία». Η Τερέζα Μέι για πρώτη φορά είναι τόσο σαφής στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Panorama του BBC. Η βρετανίδα πρωθυπουργός παίρνει μια τόσο ξεκάθαρη θέση έναντι των εσωκομματικών της αντιπάλων που τάσσονται υπέρ του «σκληρού Brexit», προειδοποιώντας για τις συνέπειες τυχόν άτακτης εξόδου από την ΕΕ.

Η Τερέζα Μέι είπε πολύ χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική ως προς το δικό της σχέδιο εξόδου. Είναι σαφές πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά και επιδίωξη της κ. Μέι είνα, το συντομότερο δυνατό να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα στο ίδιο της το κόμμα.

Την Πέμπτη διεξάγεται στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας έκτακτη σύνοδος ηγετών των 27, στην οποία θα παραβρεθεί και η Τερέζα Μέι. Σε αυτήν θα τεθούν υπό μελέτη οι προτάσεις της Μ. Βρετανίας που περιέχονται στο σχέδιο Checkers. Η βρετανική πλευρά αναμένει να έχει κάτι θετικό στα χέρια της, έως τη διεξαγωγή του Συνεδρίου των Συντηρητικών στο τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να αδρανοποιήσει τις διαρκείς παρεμβάσεις των φανατικών «μπρεξιστών».

Η Ιρλανδία, το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης

Εν τω μεταξύ  πληθαίνουν ολοένα περισσότερο οι φωνές που ζητούν νέο δημοψήφισμα. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν τοποθετήθηκε υπέρ αυτής της πρότασης ενώ ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δέχεται ασφυκτικές πιέσεις μέσα στο κόμμα του, ακόμη και από την αριστερή πτέρυγα, να τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ του νέου δημοψηφίσματος.

Από πλευράς Βρυξελλών ο διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ επιδιώκει να βρεθεί  άμεσα  μια κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα των εσωτερικών συνόρων στην Ιρλανδία, που έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης.

Γι αυτό το λόγο βρίσκεται σήμερα στο Δουβλίνο για να καταθέσει συμβιβαστική πρόταση με την οποία τους ελέγχους των προϊόντων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναλάβουν, αποκλειστικά, οι Βρετανοί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.