ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιάμιση ώρα το ραντεβού

Συνεχή ενημέρωση για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς ζήτησαν οι δανειστές

Περίπου μιάμιση ώρα κράτησε το ραντεβού των τραπεζιτών με τους επικεφαλής του ελεγκτικού κλιμακίου των θεσμών στο Χίλτον.

Οι Έλληνες τραπεζίτες, σύμφωνα με πηγές με γνώση των συζητήσεων, εμφανίστηκαν σίγουροι ότι όλες οι τράπεζες θα επιτύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs για το 2018 ενώ διατύπωσαν αισιοδοξία και για το 2019.

Στο πλαίσιο αυτό οι τραπεζίτες μεταξύ άλλων παρουσίασαν στοιχεία για το πως εξελίσσονται οι πλειστηριασμοί και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, δυο ζητήματα για τα οποία οι δανειστές ζήτησαν να υπάρχει τακτική ενημέρωση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν μετά το πέρας της συνάντησης, που ολοκληρώθηκε γύρω στις 17.30, ότι οι δανειστές αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει συντελεστεί αν και δεν πήραν ξεκάθαρη θέση για το μείζον αυτό ζήτημα.

Εν τω μεταξύ, οι τραπεζίτες ζήτησαν να γίνει δεκτή από τους δανειστές η αλλαγή που διέπει το νομικό πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης στις ελληνικές τράπεζες και με το οποίο σήμερα αποκλείεται η συμμετοχή στο ΔΣ μέλους που δεν είναι τραπεζίτης ενώ ορίζεται και η υποχρεωτική συμμετοχή ξένων. Κατά τις ίδιες πηγές, οι δανειστές δεν ήταν αρνητικοί σε αλλαγές του νόμου για τις διοικήσεις των τραπεζών, αν και πρώτα θέλουν να εξετάσουν τη νομοθετική παρέμβαση στην οποία προτίθεται να προβεί η ελληνική κυβέρνηση.

Τα βασικά ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν:

Τα «κόκκινα δάνεια» με δεδομένο μάλιστα πως οι τράπεζες ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να αναθεωρήσουν τους στόχους για τη μείωση τους ως το 2021.

Η κεφαλαιακή επάρκεια η ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έπειτα και απ' τον προβληματισμό που προκάλεσαν κάποια σημεία των οικονομικών αποτελεσμάτων α' εξαμήνου. Εξάλλου μέσα στον Νοέμβριο θα ξεκινήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο εποπτικός έλεγχος αξιολόγησης (SREP), που αφορά όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης. Οι θεσμοί εστιάζουν στο κομμάτι των προβλέψεων, αλλά και της κερδοφορίας.

Το τρίτο θέμα στην ατζέντα ήταν η θέσπιση νομοθετικών προσαρμογών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποχής.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση τους, μετά την έξοδο της χώρας απ' το πρόγραμμα προσαρμογής με την ατζέντα να καλύπτει όλα τα βασικά ζητήματα που αφορούν την κατάσταση αλλά και τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος υπό το πρίσμα της μεγάλης πρόκλησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Τα κόκκινα δάνεια

Για τους θεσμούς η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος είναι καίριας σημασίας προκειμένου να ανεβάσει ρυθμούς ανάπτυξης η ελληνική οικονομία. Γι αυτό εξάλλου πιέζουν διαρκώς στο ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ζητώντας χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων: πωλήσεις, αναδιαρθρώσεις και πλειστηριασμούς, ρυθμίσεις βιώσιμες σε βάθος χρόνου, αλλά και ενεργή δευτερογενή αγορά.

Στο μέτωπο αυτό οι τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε πρόσφατα η ΤτΕ, εμφανίζονται να τα έχουν πάει καλύτερα από το αναμενόμενο το α' εξάμηνο της χρονιάς. Και τούτο διότι πέτυχαν κατά 1,6 δισ. ευρώ μεγαλύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, περιορίζοντας τα στα 88,6 δισ ευρώ (από 90,2 δισ που ήταν ο στόχος). Ωστόσο η μείωση αυτή μέχρι στιγμής στηρίζεται κυρίως στις πωλήσεις πακέτων δανείων (2 δισ) και σε διαγραφές (1,6 δισ) και ο δρόμος είναι μακρύς.

Μέχρι το τέλος του 2019 τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) πρέπει να έχουν μειωθεί στα 64,6 δισ ευρώ και τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (NPLs) στα 38,6 δισ ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια δεν είναι μόνο να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια αλλά παράλληλα να βελτιωθούν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών και της διαδικασίας ελέγχου και ρύθμισης ώστε να βρεθεί ο χώρος για επαναφορά της πιστωτικής επέκτασης.

Προς το παρόν ο τρόπος με τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει μέριμνα προβλέψεων αλλά και οι ζημιές που παρουσιάζουν ένεκα απουσίας εργασιών έχουν αρχίσει να απασχολούν εκ νέου τους θεσμούς.

Πηγή: Newmoney.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.