ΚΟΣΜΟΣ

Επανέλαβαν την πάγια θέση τους

Σκληρή γραμμή από Παρίσι και Βερολίνο έναντι της Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit

Την πάγια θέση τους για τον σεβασμό των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ επανέλαβαν Βερολίνο και Παρίσι, μια ημέρα μετά τη δημόσια τοποθέτηση της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι που χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την απόρριψη του σχεδίου της για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι οι επιπτώσεις από ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι «σχετικά μικρές» στην αγορά εργασίας της χώρας, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται την απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ σε ερώτηση του αριστερού κόμματος Die Linke, σύμφωνα με την οποία τον Δεκέμβριο του 2017 εργάζονταν στη Γερμανία περίπου 41.000 Βρετανοί, ένας αριθμός που, όπως εκτιμά το Βερολίνο, δεν είναι σημαντικός σε σχέση με το σύνολο της αγοράς εργασίας.

Η Γερμανία απορρίπτει την πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να διατηρηθεί η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας μετά το Brexit, όμως να τερματιστεί η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, ανέφερε επίσης το Spiegel.

Εξάλλου σήμερα ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ ανέφερε στο Twitter ότι οι 27 χώρες της ΕΕ συναντώνται συχνά και προσπαθούν να καταλήξουν σε λογικές λύσεις, κάτι που αποδεικνύουν όλες οι διαπραγματεύσεις.

«Το παιχνίδι των κατηγοριών κατά της ΕΕ είναι λοιπόν ακόμη πιο άδικο. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν στο νησί εξαιτίας του Brexit», πρόσθεσε ο Ροτ.

Παρίσι: Ελπίζουμε σε συμφωνία, αλλά είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό επεσήμανε σε συνέντευξή της ότι το Παρίσι εξακολουθεί να πιστεύει πως είναι εφικτή μια καλή συμφωνία για το Brexit, όμως προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία.

«Ας φανταστούμε ότι δεν καταλήγουμε σε συμφωνία. Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για κάτι τέτοιο», επεσήμανε η Λουαζό στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.