ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλωση και Μακεδονικό πυροδοτούν εξελίξεις

Στα πρόθυρα της διάλυσης οι «μικροί» της Βουλής

Έντονες πολιτικές διεργασίες που προκαλούν (περαιτέρω) ρευστοποίηση στο πολιτικό σκηνικό λαμβάνουν χώρα στα μικρά κόμματα της Βουλής, που εμφανίζονται στα πρόθυρα της κοινοβουλευτικής διάλυσης, με την εικόνα τους στις δημοσκοπήσεις να παραμένει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Η –και τυπική, πλέον- ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά αφήνει τον Βασίλη Λεβέντη με 5 βουλευτές –τον εαυτό του και άλλους τέσσερις. Αυτό, επί της ουσίας, σημαίνει ότι αν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων –που καταγγέλλει «σχέδιο αποστασίας»- θελήσει να διαγράψει τον Γιάννη Σαρίδη ή αν υπάρξει άλλη μία ανεξαρτητοποίηση, τότε η Ένωση Κεντρώων στη Βουλή δε θα λογίζεται ως κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά οι βουλευτές της θα είναι ανεξάρτητη βουλευτές. Αυτό το σενάριο θα είναι προφανώς το ύστατο πλήγμα στο κόμμα του κ. Λεβέντη, καθώς θα χαθούν όλα τα προνόμια που έχουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες: ο κ. Λεβέντης δε θα μπορεί να παίρνει  τον λόγο σε συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, η Ένωση Κεντρώων δε θα «δικαιούται» να έχει αντιπρόεδρο στη Βουλή, ενώ θα τεθεί σε αμφισβήτηση κατά πόσον θα μπορεί να έχει ακόμη και ξεχωριστά γραφεία στο κτήριο του Κοινοβουλίου!

 

Ποτάμι στα όρια

Όμως, στα όρια των 5 βουλευτών δεν βρίσκεται μόνο η Ένωση Κεντρώων. Αντιμέτωπος με την κοινοβουλευτική του εξαφάνιση βρίσκεται και ο Σταύρος Θεοδωράκης, αφού αυτή τη στιγμή το Ποτάμι έχει μεν 6 βουλευτές, όμως οι δύο εξ αυτών φαίνεται πως ψάχνουν την κατάλληλη ευκαιρία για να «μετακομίσουν» στη ΝΔ. Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς δεν έχουν καν μπει στον κόπο να διαψεύσουν τα σχετικά δημοσιεύματα και καταληκτική ημερομηνία για τις όποιες εξελίξεις φαίνεται πως είναι το συνέδριο του Νοεμβρίου. Εκεί, αν ο επικεφαλής του Ποταμιού επιμείνει στην «αυτόνομη πορεία», αναμένεται να εκδηλωθούν οι διαφωνίες των δύο βουλευτών για να ακολουθήσει η ανεξαρτητοποίησή τους.

 

Καταλύτης το Μακεδονικό

Αντίστοιχα «ζόρια» περνά και ο Πάνος Καμμένος, αφού η διχοστασία στους Ανεξάρτητους Έλληνες καλά κρατεί. Βεβαίως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκεται ακόμη σχετικά μακριά από το ενδεχόμενο να μείνει με… λιγότερους από 5 βουλευτές στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, όμως το κατηγορηματικό «όχι» που ο ίδιος λέει στην Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να τινάξει το κόμμα του στον αέρα. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος θεωρείται δεδομένο ότι θα υπερψηφίσει την επίλυση του Μακεδονικού, ενώ και ο Κώστας Ζουράρις ή  η Έλενα Κουντουρά δύσκολα θα διευκόλυναν με την στάση τους την πτώση της κυβέρνησης. Συν τοις άλλοις, οι αποστάσεις που πήρε προχθές από τις επιθέσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κατά του Νίκου Κοτζιά ο Τέρενς Κουίκ δείχνουν ότι η κρίση είναι γενικευμένη στο κόμμα του Πάνου Καμμένου.

 

Έντονη κινητικότητα

Βεβαίως, δεν είναι μόνο το Μακεδονικό που πυροδοτεί εσωκομματικές διεργασίες, αλλά και η έντονη πόλωση που συνεχώς οξύνεται και πιέζει τα «μικρά» κόμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, οι μεν Ψαριανός-Αμυράς «βλέπουν» προς τη ΝΔ, ο Σπύρος Δανέλλης υπογραμμίζει την ανάγκη διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης «ψάχνεται». Στην Ένωση Κεντρώων, απ’ την άλλη, ο Αριστείδης Φωκάς φημολογείται πως «καλοβλέπει» τη ΝΔ, ενώ ο Γιάννης Σαρίδης έχει μεν δηλώσει ότι δε θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών (προχθές στο δελτίο ειδήσεων του Kontra) ωστόσο δεν έχει πει το ίδιο για τυχόν πρόταση μομφής που μπορεί να υποβάλει κατά της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.