ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία

Στη δίνη σκανδάλου φοροδιαφυγής ο υπουργός Επιστημών

Ο υπουργός Επιστημών της Ισπανίας έγινε σήμερα το τέταρτο μέλος της κυβέρνησης του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ που αναγκάζεται να δώσει εξηγήσεις για το παρελθόν του, καθώς ένας διαδικτυακός σκανδαλοθηρικός ιστότοπος τον κατηγόρησε ότι απέφυγε να πληρώσει ορισμένους φόρους.

Ο Πέδρο Ντούκε, που είναι παντρεμένος με μια διπλωμάτη, είναι διάσημος στην Ισπανία καθώς ήταν ο πρώτος Ισπανός που ταξίδεψε στο διάστημα, πριν από 20 χρόνια.

Ο ιστότοπος Okdiario.com υποστηρίζει ότι ο πρώην αστροναύτης δεν κατέβαλε ορισμένους φόρους εμφανίζοντας δύο ακίνητά του ως ιδιοκτησία μιας εταιρείας.

Ο Ντούκε οργάνωσε αμέσως μια συνέντευξη Τύπου για να διαψεύσει ότι προέβη σε οποιαδήποτε παράτυπη ενέργεια. Εμφανώς ταραγμένος, εξήγησε ότι τον συμβούλευσαν να ιδρύσει μια εταιρεία όταν αγόρασε ένα σπίτι στη Χαβέα, ένα θέρετρο στη νοτιοανατολική Ισπανία, πριν σκάσει η φούσκα των ακινήτων το 2008. Κατόπιν πέρασε στην ιδιοκτησία της εταιρείας αυτής και το σπίτι που είχε αγοράσει στη Μαδρίτη.

Ο Πέδρο Ντούκε είπε ότι την εποχή εκείνη ο ίδιος και η σύζυγός του ζούσαν στο εξωτερικό και η ίδρυση μιας εταιρείας για να διαχειρίζεται τα ακίνητά τους ήταν η πιο πρακτική λύση. Πρόσθεσε ότι αυτός ο μηχανισμός ενθαρρυνόταν από την τότε κυβέρνηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Πρόσθεσε ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ –ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ– που του εξέφρασε τη στήριξή του.

Από τον Ιούνιο, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Σάντσεθ, έχουν αναγκαστεί σε παραίτηση δύο υπουργοί. Ο Μαξίμ Ουέρτα, στον οποίο είχε ανατεθεί το υπουργείο Πολιτισμού, έμεινε στη θέση αυτή μόλις μία εβδομάδα και αποχώρησε αφού κατηγορήθηκε και αυτός για φοροδιαφυγή. Η υπουργός Υγείας Κάρμεν Μοντόν παραιτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου μετά τις αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της. Η υπουργός Δικαιοσύνης Ντολόρες Ντελγάδο αρνήθηκε να παραιτηθεί την Τετάρτη, όπως απαιτεί η δεξιά αντιπολίτευση, αφού δημοσιοποιήθηκαν οι ηχογραφημένες συνομιλίες της, που χρονολογούνται από το 2009, με τον πρώην αστυνομικό διευθυντή Χοσέ Μανουέλ Βιγιαρέχο ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη φυλακή, κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.