ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η εκχώρηση 10.119 ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο

Εξηγήσεις για την «εν κρυπτώ» εκχώρηση στο Υπερταμείο 10.119 ακινήτων του δημοσίου ζητά ο κ. Γιάννης Κουτσούκος από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Την υπόθεση έφερε στο φως της δημοσιότητας το Πρώτο Θέμα της Κυριακής που ανέδειξε πως εκτός από δημόσια ακίνητα και πλατείες εκχωρήθηκαν και ιδιωτικές περιουσίες.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισημαίνει στο κείμενό του πως «η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) για 99 χρόνια, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους, είναι αναμφίβολα η πιο μαύρη σελίδα στη διακυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα – Καμμένου. Η διοίκηση του Υπερταμείου, που βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δανειστών, δεν αρκέστηκε στην περιουσία που μέχρι πρόσφατα της είχε εκχωρηθεί, αλλά ζήτησε με επιστολή της, στις 14 Ιουνίου 2018, να μεταφερθούν στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» που είναι θυγατρική του εταιρεία, άλλα 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου» και προσθέτει «Η Κυβέρνηση έσπευσε να υλοποιήσει την απαίτηση του Υπερταμείου και με την αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β’ 2320 / 19-6-2018) μεταβίβασε στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. 10.119 ακίνητα, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.. Η Κυβέρνηση ενήργησε ερήμην των Τοπικών Κοινωνιών που χρησιμοποιούν, αξιοποιούν ή διεκδικούν προς αξιοποίηση τα συγκεκριμένα ακίνητα και προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός, καθώς βρίσκεται στον αντίποδα του αφηγήματός της περί τέλους του μνημονίου με το οποίο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αναλάβει επαχθείς δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα εκδόθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής η εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Οικονομικών (απόφαση 86 ΦΕΚ Β’ 2317/19-6-18) και το σχετικό ΦΕΚ για τη μεταβίβασή τους, όπου τα 10.119 ακίνητα αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις αντιδράσεις» Ρωτά τέλος τον υπουργό «Ποια είναι τα 10.119 ακίνητα; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα με τα πλήρη στοιχεία, ώστε να ενημερωθεί η Βουλή και οι Τοπικές Κοινωνίες.

Σε ποια οικονομική λογική ανταποκρίνεται η πώληση κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και ιδρύματα;

Τι είδους αξιοποίηση θα γίνει από το Υπερταμείο σε πάρκα, άλση, πλατείες και εν γένει κοινόχρηστους χώρους;

Με ποιο σκεπτικό το Δημόσιο αποποιείται την κυριότητα κτιρίων-συμβόλων της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς;

Γιατί η όλη διαδικασία έγινε με αυτή τη μεθόδευση και τι άλλο έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με τους δανειστές;»

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. dimitris 2:40 12/09/2018

    Πάρε ότι θέλεις παλιατζή.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.