ΕΛΛΑΔΑ

Στο Κιλκίς η επέτειος για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου

Ανοίγει τις επόμενες μέρες στο Κιλκίς η αυλαία των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς είχε αποτελέσει ένα από τα βασικά θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων, τις οποίες πλέον θυμίζουν χώροι μνήμης όπως τα πεδία της μάχης στη Δοϊράνη και το Σκρα, ο λόφος των ηρώων στο Κιλκίς, το πολεμικό μουσείο της πόλης και άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

Τα μνημεία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή του Κιλκίς, οι οχυρώσεις στην κοιλάδα του Αξιού και οι γενικότερες πολιτικές μνήμες της εποχής θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς, σηματοδοτώντας την έναρξη των εκδηλώσεων. Το συνολικό πρόγραμμα θα γνωστοποιηθεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 17 Σεπτεμβρίου, στην αντιπεριφέρεια Κιλκίς, ενώ έχουν προγραμματιστεί εκθέσεις παιδικής ζωγραφικής στις 16 Σεπτεμβρίου, στην αντιπεριφέρεια και στις 24 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου. Στις 30 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο διασυμμαχικό μνημείο Πολυκάστρου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο ηρώο πεσόντων του βρετανικού στρατού και το ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο Δοϊράνης.

Κεντρικό σημείο των εκδηλώσεων αποτελεί και η περιοδική έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς με θέμα "αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου: από τα χαρακώματα των μαχών στα σκάμματα των ανασκαφών". Τα εγκαίνιά της θα γίνουν στις 11 Νοεμβρίου ενώ αντικείμενό της θα είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν όταν οι συμμαχικές δυνάμεις έσκαβαν χαρακώματα κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Πολύκαστρο, την Αξιούπολη, το Αξιοχώρι, τον Λιμνότοπο και την Ποντοηράκλεια του Κιλκίς. Τα ευρήματα είναι οικιστικά ή ταφικά κατάλοιπα της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (10ος - 7ος αι. π.Χ) ή και των αρχαϊκών χρόνων (6ος αι. π.Χ). Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, χρυσά και χάλκινα περιδέραια και κοσμήματα, κτερίσματα τάφων γυναικών ή όπλα, δόρατα και ξίφη ανδρών της ίδιας περιόδου.

Τις εκδηλώσεις συντονίζει η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς με συμμετοχή των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας, του Βρετανικού Συμβουλίου, της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων, της Βρετανικής Πρεσβείας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, του στρατιωτικού - πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, της 71ης Ταξιαρχίας «Πόντος», της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, πανεπιστημιακών, ερευνητών και συλλεκτών.

Αυξάνεται το τουριστικό ενδιαφέρον για το πολεμικό παρελθόν της περιοχής του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης

Την ίδια ώρα, αυξάνεται διαρκώς το τουριστικό ενδιαφέρον για το πολεμικό παρελθόν της περιοχής του Κιλκίς. "Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα ιστορικά μνημεία σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ μνημεία πολέμου εντάσσονται σε τουριστικά προγράμματα και διαδρομές" εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η σύμβουλος τουριστικού μάρκετινγκ και συνεργάτρια του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, Σοφία Μπουρνατζή.

Όπως αναφέρει, μετά το ενδιαφέρον που έδειξαν βρετανικοί ταξιδιωτικοί οργανισμοί για τα μνημεία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς, τα τελευταία εντάχθηκαν στα προγράμματά τους. "Παράλληλα, γίνεται στην Ελλάδα μια μεγάλη προσπάθεια ώστε η σχετική στόχευση να μην αφορά μόνο ένα περιορισμένο τουριστικό κοινό, όπως τα άτομα που έρχονται εδώ είτε για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες, είτε για να ενημερωθούν για τα γεγονότα, είτε για να αναζητήσουν τους τάφους των οικείων τους" τονίζει η κ. Μπουρνατζή. "Προσπαθούμε να διοργανώσουμε γενικότερα προγράμματα και επισκέψεις για γκρουπ στα οποία περιλαμβάνονται και ειδικότερες επισκέψεις σε σημεία πολεμικού ενδιαφέροντος. Με τον τρόπο αυτό απευθυνόμαστε σε πολύ περισσότερο κόσμο και γνωστοποιούμε τις πληροφορίες που σχετίζονται με τα πολεμικά μνημεία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου" προσθέτει με νόημα. Σημειώνει επίσης ότι με την ευκαιρία αυτή οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και άλλους, άγνωστους τομείς του προορισμού που επισκέπτονται, όπως η τοπική γαστρονομία, παράδοση, μουσική κουλτούρα και ιστορία.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, ρωσικά, ιταλικά, γαλλικά και σερβικά) ενημερωτικό υλικό που έχει δημιουργηθεί στην αγγλική γλώσσα για την παρουσίαση της ιστορίας του Μακεδονικού Μετώπου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. "Το υλικό αυτό θα είναι στη διάθεση κάθε φορέα τουρισμού και όχι μόνο, για την ευρύτερη διάχυση της σχετικής πληροφόρησης, την ενημέρωση τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων και κατ΄ επέκταση την αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος για την περιοχή του Κιλκίς" προσθέτει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.