ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ενδιαφέρουσες νέες παραγωγές

Θέατρο Τέχνης: Πλούσιο και ενδιαφέρον το πρόγραμμα της νέας σεζόν 2018 - 2019

Με σύνθημα τη φράση του Μάνου Ελευθερίου «Αχ πόσα ακόμα μας επιφυλάσσει το παρελθόν», το Θέατρο Τέχνης παρουσίασε τον φετινό προγραμματισμό του, που πλαισιώνεται από ενδιαφέρουσες νέες παραγωγές, αλλά και σημαντικές επαναλήψεις.

Συγκεκριμένα, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, η «Eroica» του Κοσμά Πολίτη, το έργο-σταθμό της ελληνικής λογοτεχνίας που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο, κάνει πρεμιέρα στις 22 Οκτωβρίου, οι «Παλιοί καιροί» του Χάρολντ Πίντερ, το οποίο ανεβάζει ο Γιάννης Χουβαρδάς στην πρώτη συνεργασία του ως σκηνοθέτη με το θέατρο που ίδρυσε ο Κάρολος Κουν, έρχεται από τις 29 Νοεμβρίου, ενώ η πολυαναμενόμενη νέα παράσταση του Νίκου Μαστοράκη «Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης», του Έντεν Φον Χόρβατ, κάνουν πρεμιέρα στις 20 Φεβρουαρίου 2019. Επίσης, ο Χάρης Φραγκούλης και η ομάδα KURSK παρουσιάζουν τη δική της εκδοχή πάνω στον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ (από 25/2/19), ενώ η Σοφία Μαραθάκη και η Ομάδα Θεάτρου ΑΤΟΝΑλ παρουσιάζουν το έργο που ουσιαστικά καθιέρωσε το θέατρο του παραλόγου, τη «Φαλακρή τραγουδίστρια», του Ευγένιου Ιονέσκο (από 6/5/19).

Ως προς τις επαναλήψεις, το Θέατρο Τέχνης φέρνει ξανά στο Υπόγειο για τρίτη συνεχή χρονιά τη μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία «Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» του Ζοέλ Πομμερά, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη (πρεμιέρα 3/10/18), καθώς και τις «Δούλες», το έργο-μύθος του Ζαν Ζενέ που ανέβηκε πέρσι στη σκηνή του Υπογείου, 50 ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του στον ίδιο χώρο (πρεμιέρα 7/1/19).

Στη Φρυνίχου τώρα. Από τις 21 έως 27 Σεπτεμβρίου 2018, φιλοξενείται το Φεστιβάλ Αναλόγιου νεοελληνικών έργων, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Σίσσυς Παπαθανασίου, που υποστηρίζεται από το Υπουργείου Πολιτισμού. Ως προς τις επαναλήψεις, το έργο του Βασίλη Παπαβασιλείου «RELAX... MYNOTIS» έρχεται για τρίτη χρονιά και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων (πρεμιέρα 1η Οκτωβρίου), ενώ η «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου (πρεμιέρα 3 Οκτωβρίου), στη σκηνική ενσάρκωσή της από τον Βασίλη Παπαβασιλείου, ξαναγεννιέται και φέτος και επιστρέφει, όπως πάντα, σαν φόρος κατάφασης στη δύναμη της ποίησης, του θεάτρου και της ζωής.

Ως προς τις νέες παραγωγές, το Θέατρο Τέχνης και η Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά, παρουσιάζουν το εμβληματικό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας του Ρομπέρτο Ατάϋντε «Δεσποινίς Μαργαρίτα» - Miss Margarida's Way (πρεμιέρα 9 Οκτωβρίου), το οποίο ο συγγραφέας εμπνεύστηκε και έγραψε κάτω από τη βαριά σκιά του δικτατορικού καθεστώτος της Βραζιλίας. Μια από τις λιγότερο παιγμένες και περισσότερο πικρές κωμωδίες του Μολιέρου ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης (πρεμιέρα 18 Οκτωβρίου). Επίσης, συνεχίζονται οι ασκήσεις θεατρικού ακτιβισμού του Βασίλη Παπαβασιλείου, που ξεκίνησαν το 2015 στο Θέατρο της οδού Φρυνίχου, με τίτλο «Τους ζυγούς λύσατε», οι οποίες κάνουν πρεμιέρα στις 10 Νοεμβρίου.

Ο Κωστής Καπελώνης σκηνοθετεί και ο Σταμάτης Κραουνάκης συνθέτει. Η παράσταση του έργου «Όλο σπίτι, κρεβάτι και εκκλησία» των Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο, που αναφέρεται στην κατάσταση της γυναίκας και ιδίως στη σεξουαλική σκλαβιά της, κάνει πρεμιέρα στις 3 Δεκεμβρίου και σχεδιάζεται να ταξιδέψει ανά την Ελλάδα. Ο Γιάννος Περλέγκας επιστρέφει ως σκηνοθέτης στη σκηνή όπου πραγματοποίησε την πρώτη του σκηνοθεσία, για να παρουσιάσει αυτή τη φορά το κλασικό αριστούργημα του Λουίτζι Πιραντέλο «Να ντύσουμε τους γυμνούς», που κάνει πρεμιέρα στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ ο Δημήτρης Καραντζάς καταπιάνεται για δεύτερη φορά με τον κόσμο του Ερρίκου Ίψεν στο Θέατρο Τέχνης, αυτή τη φορά με τους «Βρικόλακες», που ανεβαίνει από τις 22 Φεβρουαρίου 2019. Επίσης, ο Μάνος Βαβαδάκης, στην πρώτη του συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης, παρουσιάζει το βιβλίο ορόσημο του Περικλή Κοροβέση «Ανθρωποφύλακες», που κάνει πρεμιέρα στις 6 Μαΐου.

Τέλος, ως προς την παιδική σκηνή, ο «Αλαντίν» επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης μετά το 2010 όπου πρωτοπαρουσιάστηκε από την ίδια ομάδα συντελεστών, με εξαιρετική επιτυχία (παίχτηκε για 2 συνεχόμενες σεζόν). Το γνωστό παραμύθι από τις Χίλιες και μια νύχτες, που παρουσιάζεται σε μορφή μιούζικαλ, κάνει πρεμιέρα στις 21 Οκτωβρίου 2018.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.