ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα της Markit

Βελτιωμένα τα μεγέθη στην ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο

Βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα καταγράφεται τον Αύγουστο σύμφωνα με την έρευνα της Markit.

Η συνολική ανάπτυξη ενισχύθηκε από την έντονη αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε. Ως προς τις τιμές, οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) έκλεισε στις 53,9 μονάδες τον Αύγουστο από 53,5 μονάδες τον Ιούλιο. Η βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών ενώ ήταν, σε γενικές γραμμές, έντονη.

Η αύξηση της παραγωγής στον τομέα παραγωγής αγαθών ενισχύθηκε τον Αύγουστο, δεδομένου ότι επιταχύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης. Επιπλέον, η αύξηση ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο και αισθητά υψηλότερη από την τάση που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η τελευταία άνοδος ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης των πελατών και του υψηλότερου όγκου νέων παραγγελιών.

Παρότι δεν πλησίασε τις τιμές που καταγράφηκαν στο ξεκίνημα του έτους, η αύξηση των νέων εργασιών επιταχύνθηκε με έντονο ρυθμό τον Αύγουστο. Τα μέλη του πάνελ απέδωσαν την αύξηση των εργασιών στην υψηλότερη ζήτηση των πελατών από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ως εκ τούτου, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό. Κατά συνέπεια, τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό τον Αύγουστο.

Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα λόγω των αυξημένων απαιτήσεων παραγωγής. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ήταν υψηλότερος από τον ρυθμό αύξησης των νέων παραγγελιών, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω συρρίκνωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Τα επίπεδα εργασιών σε εκκρεμότητα υποχώρησαν για πέμπτο συνεχή μήνα, παρότι εξασθένησε ο ρυθμός μείωσης.

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό τριών μηνών, παρέμεινε ωστόσο σημαντικός σε γενικές γραμμές. Μέλη του πάνελ ανέφεραν ότι η υψηλότερη επιβάρυνση κόστους ήταν συνδεδεμένη με τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών, κυρίως του χαρτιού και του χάλυβα.

Ορισμένες εταιρείες ανέφεραν επίσης ότι το αυξημένο κόστος του χάλυβα ήταν ο κύριος παράγοντας των υψηλότερων χρεώσεων.

Παρότι οι τιμές εκροών εξακολούθησαν να αυξάνονται, ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε οριακά, σημειώνοντας τιμή η οποία ήταν αισθητά χαμηλότερη από την υψηλή τιμή που καταγράφηκε τον Ιούλιο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.