ΚΟΣΜΟΣ

Δρακόντια μέτρα ασφαλείας για την άφιξη του Τούρκου προέδρου

Βερολίνο: Διαδηλωτές ετοιμάζουν «θερμή υποδοχή» στον Ερντογάν

«Αστακός» έχει γίνει το Βερολίνο ενόψει της άφιξης Ερντογάν με 3.500 αστυνομικούς να «χτενίζουν τους δρόμους» και τους διαδηλωτές να τον περιμένουν με...άγριες διαθέσεις.

Δέκα διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο στο Βερολίνο προκειμένου να δείξουν στον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Μέρκελ του επιφυλάσσει θερμή υποδοχή.

Μέλη της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα βρίσκονται ήδη στο αεροδρόμιο Tegel του Βερολίνου διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στη φυλάκιση δημοσιογράφων στην Τουρκία. Στο αεροδρόμιο αυτό αναμένεται να προσγειωθεί το αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον Ερντογάν.

 

Διαμαρτύρονται για τις φυλακίσεις δημοσιογράφων στην Τουρκία

«Ο κ. Ερντογάν προσγειώνεται στο Βερολίνο, στην Τουρκία όμως οι δημοσιογράφοι καταλήγουν στη φυλακή», έγραφε ένα πλακάτ των ακτιβιστών. Όπως επισημαίνει ο CEO της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, Κρίστιαν Μιρ, «δεν είμαστε αντίθετοι με την επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία αλλά με το γεγονός ότι φυλακίζονται δημοσιογράφοι στην Τουρκία».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», έσπευσε να επισημάνει πως ελπίζει στην ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Η επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία πραγματοποιείται σε δύσκολους καιρούς.

Ο ίδιος αναμένει από την γερμανική κυβέρνηση δύο πράγματα:πιο σκληρή δράση κατά του ΡΚΚ και κατά του κινήματος του εξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ο Ερντογάν θεωρεί τον εαυτό του θύμα, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Bild.Κι αυτό γιατί η ΕΕ είχε παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Είναι η πρώτη επίσκεψη μετά από 4 χρόνια

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Γερμανία έπειτα από τέσσερα χρόνια. Στο διάστημα αυτό υπήρξε τεταμένο κλίμα μεταξύ των δυο χωρών. Πριν από λίγους μήνες, η κυβέρνηση του Βερολίνου απαγόρευσε ανοικτές συγκεντρώσεις και ομιλίες στελεχών του Ερντογάν σε Τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία. Τώρα όμως, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει την...τιμητική του. Αύριο θα έχει συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο της χώρας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, και θα εγκαινιάσει στην Κολωνία το μεγαλύτερο, εκτός Τουρκίας, τζαμί της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι, στην Γερμανία ζουν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες τουρκικής καταγωγής και Τούρκοι μετανάστες. Αυτό είναι ένα καλό «χαρτί» για τη γερμανική κυβέρνηση που προσπαθεί να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα δικαιολογώντας την πρόσκληση που απηύθυνε στον Τούρκο ηγέτη να επισκεφθεί το Βερολίνο.

Οργή από πολιτικούς και ακτιβιστές για την επίσκεψη Ερντογάν

Την ίδια ώρα, πολιτικοί απ' όλα τα κόμματα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Δημοσιογραφικές Ενώσεις, εκφράζοντας την οργή τους για την επίσκεψη Ερντογάν.

Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς «Die Linke» θεωρεί ότι ο Ερντογάν είναι παραβάτης των δημοκρατικών ελευθεριών ενώ το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD πιστεύει ότι αντιπροσωπεύει το Ισλάμ και προσπαθεί να ελέγξει τις τουρκικές μειονότητες στη Γερμανία. Από την πλευρά του, ο Τζεμ Οζντεμίρ, ο τουρκικής καταγωγής πρώην ηγέτης των Πρασίνων της Γερμανίας, έσπευσε να αποδοκιμάσει την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.

Σε αντίθεση όμως με άλλους βουλευτές που αποφάσισαν να μην παραστούν στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Σταϊνμάγερ προς τιμήν του Τούρκου ηγέτη ο Οζντεμίρ δήλωσε πως θα είναι παρών.

«Πρέπει να με δει και να με αντέξει, να του κάνω κριτική για την αυταρχική πολιτική του», υποστηρίζει ο Οζντεμίρ στη γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:«Ο Ερντογάν δεν αξίζει τέτοιες τιμές».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.