ΕΛΛΑΔΑ

Επαναλαμβανόμενες δίωρες στάσεις εργασίας

Αντιδρούν οι γιατροί στη διεύρυνση του ωραρίου στα Κέντρα Υγείας της Αττικής

Με επαναλαμβανόμενες δίωρες στάσεις εργασίας καθε απόγευμα «απαντούν» οι γιατροί των κέντρων υγείας της Αττικής στην απόφαση του υπουργείου Υγείας και της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) να διευρύνει το ωράριό τους κατά δύο ώρες, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δημόσιων δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ), από σήμερα θα γίνονται πενθήμερες επαναλαμβανόμενες δίωρες στάσεις εργασίες (19.00-21.00) στα κέντρα υγείας της 1ης ΥΠΕ στα οποία αποφασίστηκε η διεύρυνση του ωραρίου. Η στάση αφορά τους γιατρούς που καλούνται να εργαστούν τις δύο τελευταίες ώρες του απογευματινού ωραρίου δηλαδή 19.00-21.00.

«Το Υπουργείο Υγείας και η 1η ΥΠΕ αυθαίρετα και παρά τις τεκμηριωμένες απόψεις της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ) προχώρησαν σε διεύρυνση του ωραρίου σε 10 Κέντρα Υγείας μέχρι τις 9 το βράδυ. Δεν λαμβάνουν υπόψη τις μεγάλες ελλείψεις τόσο στο προσωπικό (γιατρούς και νοσηλευτές) όσο και στα εργαστήρια ενώ παραβλέπει την έλλειψη φύλαξης των κτιρίων. Τονίσαμε στην 1η ΥΠΕ και στο Υπ. Υγείας ότι η παράταση της λειτουργίας κατά 2 ώρες στα υποστελεχωμένα και υπολειτουργούντα Κέντρα Υγείας, δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει στην περίθαλψη των πολιτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ.

Ο σύλλογος ζήτησε την ενίσχυση των κέντρων υγείας σε προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να λειτουργούν σε 24ωρη βάση και να υπάρξει πρόγραμμα εφημεριών, με τελικό στόχο να παρέχεται στους πολίτες καλύτερη φροντίδα υγείας και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να αποσυμφορηθούν.

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «προκειμένου να καλύψει την παταγώδη αποτυχία στελέχωσης των Τοπικών Μονάδων Υγείας με αυταρχικό τρόπο προχωρά σε επιμήκυνση της λειτουργίας κατά 2 ώρες», εκτιμά ο ΣΕΥΠ. Πρόκειται για μια απόφαση, που απαξιώνει και εξευτελίζει τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θεωρεί ο Σύλλογος.

Σημειώνει τέλος πως τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.