ΕΛΛΑΔΑ

Πλήρες οικονομικό αδιέξοδο

Διογκώνονται συνεχώς τα χρέη των νοσοκομείων του ΕΣΥ στους προμηθευτές

Σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο καταγγέλουν ότι βρίσκονται οι προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων καθώς διογκώνονται συνεχώς τα χρόνια χρέη των Νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τις εταιρείες. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι τα Νοσοκομεία προμηθεύονται συστηματικά, ιατρικά υλικά για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες, με άτυπες διαδικασίες, χωρίς την απαραίτητη σύναψη συμβάσεων, ενώ διαβεβαιώνουν τους προμηθευτές ότι θα επακολουθήσει άμεσα η τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την έκδοση τωναντίστοιχων τιμολογίων και την αποπληρωμή για τις προμήθειες που εκτέλεσαν.

Όπως όμως σημειώνει ο ΣΕΙΒ, με ευθύνη των Νοσοκομείων, οι διαδικασίες για την ανάληψη των υποχρεώσεών τους δεν υλοποιούνται σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπως άλλωστε δεν τηρείται και η δέσμευσή τους για αποπληρωμή των οφειλόμενων.

Πλέον χαρακτηριστική περίπτωση όπως αναφέρουν είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, «Ο Ευαγγελισμός», όπου το φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, με δυσβάστακτες συνέπειες για τους προμηθευτές, αφού το σύνολο των χρεών του από τις ατιμολόγητες προμήθειες, εκτιμάται, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ότι υπερβαίνει το ποσό των25 εκατ. Ευρώ. Εγκαλούν μάλιστα τη διοίκηση ότι από τα τέλη του 2015 δεν έχει προβεί σε καμία από τις ενέργειες για την υλοποίηση των διαδικασιών, που ούτως ή άλλως έπρεπε εξαρχής να έχουν τηρηθεί.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ κ. Γεράσιμος Λειβαδάς, «είναι δυσβάστακτο πλέον το κόστος που καλούνται να αναλάβουν οι εταιρείες για την προμήθεια των Νοσοκομείων. Το ήδη δεδομένο οικονομικό αδιέξοδο των εταιρειών, λόγω των ανεξόφλητων χρεών, έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω από την έκδοση των τιμολογίων αφού, πέραν των άλλων, με το πρόσχημα της πληρωμής τους, υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν και τον αντίστοιχο ΦΠΑ επί της αξίας των τιμολογίων καθώς και τον αναλογούντα σε αυτό φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης. Τα Μέλη μας αντιλαμβάνονται πλήρως ότι τα προϊόντα που παρέχουν αποτελούν κοινωνικό αγαθό και ότι είναι ζωτικής σημασίας για τον Έλληνα ασθενή. Παράλληλα όμως είναι επιτακτικό για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τόσο στο σύστημα Υγείας όσο και τον Έλληνα ασθενή, να επιβιώσουμε κι εμείς. Όπως έχουμε αποδείξει επί σειρά ετών, μέλημά μας είναι να διευκολύνουμε την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος Υγείας, όμως επιβάλλεται και είναι στην απόλυτη ευθύνη των Νοσοκομείων, να αποπληρώσουν άμεσα τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να τηρούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την προμήθεια των ιατρικών υλικών».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.