ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας

«Doing Business 2019»: Νέα επιδείνωση της Ελλάδας στο επιχειρηματικό περιβάλλον

Επι τα χείρω το  επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση «Doing Business 2019», η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 72 θέση μεταξύ 190 κρατών, κινούμενη προς τα κάτω πέντε θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

 

 

Τα στοιχεία του Doing Business 2019 (Δείτε εδώ αναλυτικά) δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δίνουν  το 51,9% των κερδών σε φόρους - εισφορές κατατασσόμενη στην 65η θέση στον δείκτη  πληρωμής φόρων.

 

 

Η θέση της χώρας στους τομείς που αξιολογεί η έκθεση

Ηλεκτροδότηση: Η Ελλάδα βρίσκεται στην 79η θέση - χρειάζονται επτά διαδικασίες για την ηλεκτροδότηση επιχειρήσεων, για τις οποίες απαιτούνται 55 ημέρες, ενώ το κόστος φθάνει το 69,9% του κατά κεφαλήν εισοδήματος
Εξασφάλιση πιστώσεων: Η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση, με  50/100 στον δείκτη εξασφάλισης πιστώσεων
Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας: Η χώρα καταλαμβάνει την 153η θέση, με το κόστος των διαδικασιών στο 20% της αξίας του ακινήτου.
Έναρξη επιχείρησης: 44η θέση από 37η πέρυσι
Διαχείριση κατασκευαστικών αδειών: 39η θέση από 58η πέρυσι
Ηλεκτροδότηση: 79η θέση από 76η πέρυσι
Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας: 153η θέση από 145η πέρυσι
Εξασφάλιση πιστώσεων: 99η θέση από 90ή πέρυσι
Προστασία επενδυτών μειοψηφίας: 51η θέση από 43η πέρυσι
Πληρωμή φόρων: 65η θέση αμετάβλητη από πέρυσι
Διασυνοριακό εμπόριο: 31η θέση από 29η πέρυσι
Επιβολή συμβάσεων: 132η θέση από 131η πέρυσι
Επίλυση πτωχεύσεων: 62η θέση από 57η πέρυσι

Τα κύρια ευρήματα

Η Doing Business κατέγραψε ρεκόρ 314 μεταρρυθμίσεων μεταξύ 2 Ιουνίου 2017 και 1η Μαΐου 2018. Παγκοσμίως, 128 οικονομίες εισήγαγαν σημαντικές ρυθμιστικές βελτιώσεις, καθιστώντας ευκολότερη την επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς που μετράται από τη Doing Business .

Οι οικονομίες με την πιο αξιοσημείωτη βελτίωση στο Doing Business 2019 είναι το Αφγανιστάν, το Τζιμπουτί, η Κίνα, το Αζερμπαϊτζάν, η Ινδία, το Τόγκο, η Κένυα, η Ακτή του Ελεφαντοστού, η Τουρκία και η Ρουάντα.

Το ένα τρίτο όλων των μεταρρυθμίσεων των επιχειρήσεων που καταγράφηκαν από το Doing Business 2019 ήταν στις οικονομίες της υποσαχάριας Αφρικής. Με συνολικά 107 μεταρρυθμίσεις, η Υποσαχάρια Αφρική έχει και πάλι ρεκόρ φέτος.

Οι οικονομίες BRIC-Βραζιλία, Ρωσική Ομοσπονδία, Ινδία και Κίνα - εισήγαγαν συνολικά 21 μεταρρυθμίσεις, με τη διάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας και τη διασυνοριακή εμπορία των πιο κοινών τομέων βελτίωσης.

Οι 10 κορυφαίες οικονομίες στην ευκολία της κατάταξης των επιχειρήσεων μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά της ρυθμιστικής αποτελεσματικότητας και ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών επιθεωρήσεων κατά τη διάρκεια της κατασκευής, των αυτοματοποιημένων εργαλείων που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες διανομής για την αποκατάσταση της υπηρεσίας κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος, των ισχυρών διασφαλίσεων των πιστωτών σε διαδικασίες αφερεγγυότητας και των αυτοματοποιημένων εμπορικά δικαστήρια.

Οι ευκαιρίες κατάρτισης για τους παρόχους υπηρεσιών και τους χρήστες συνδέονται θετικά με την ευκολία του κέρδους των επιχειρήσεων. Ομοίως, η αυξημένη επικοινωνία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σχετικά με νομοθετικές αλλαγές και διαδικασίες που επηρεάζουν τις ΜΜΕ συνδέεται με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και καλύτερες επιδόσεις στους δείκτες Doing Business .

 Doing Business  2019

Η 16η σε μια σειρά ετήσιων εκθέσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Doing Business  2019 που απεικονίζει τους συντελεστές που ενισχύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και εκείνους που την περιορίζουν. Το Doing Business  παρουσιάζει ποσοτικούς δείκτες σε 190 οικονομίες - από το Αφγανιστάν στη Ζιμπάμπουε.

Τα στοιχεία συλλέγονται από 11 τομείς «της ζωής» μιας επιχείρησης. Δέκα από αυτές τις περιοχές περιλαμβάνονται στην κατάταξη αυτής της χρονιάς για την ευκολία της επιχειρηματικής δραστηριότητας: την έναρξη μιας επιχείρησης, την έκδοση οικοδομικών αδειών, την ηλεκτροδότηση, την εγγραφή ακινήτων, τη λήψη πιστώσεων, την προστασία των μειονοτικών επενδυτών, την καταβολή φόρων, τη διασυνοριακή εμπορία, την επιβολή συμβάσεων και την αφερεγγυότητα. Η Doing Business  επίσης μετρά τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην κατάταξη αυτής της χρονιάς.

Τα στοιχεία για το  Doing Business  2019  ισχύουν από την 1η Μαΐου 2018. Οι δείκτες χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων και για τον προσδιορισμό των μεταρρυθμίσεων της κανονιστικής ρύθμισης των επιχειρήσεων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.