ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Έλλειψη 162.000 εξειδικευμένων εργαζομένων στην Αυστρία

Την έλλειψη 162.000 εργαζομένων με εξειδίκευση στις επιχειρήσεις στην Αυστρία, σε μία χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, επισήμανε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Χάραλντ Μάρερ, μιλώντας σήμερα σε μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Βιέννη.

Ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχουν 10.000 αλλοδαποί εξειδικευμένοι οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει δικαίωμα ασύλου, ενώ σε 1.000 ανέρχεται ο αριθμός εκείνων που είναι μαθητευόμενοι και βρίσκονται στη διαδικασία αναγνώρισης δικαιώματος ασύλου.

Ο προερχόμενος από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς νέος πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, εμμέσως πλην σαφώς θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα της αυστριακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της έλλειψης στην χώρα εργαζόμενων με ειδίκευση.

"Απατάται όποιος πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση χωρίς εξειδικευμένη μετανάστευση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάραλντ Μάρερ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομίας στην προηγούμενη αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικού και Λαϊκού Κόμματος.

Στο ερώτημα, εάν η είσοδος στην Αυστρία εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ισχύει και για μαθητευόμενους, θέμα για το οποίο υπάρχουν τελευταία έντονες αντιπαραθέσεις, ο νέος πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου απάντησε λέγοντας πως πρόκειται για την "τελευταία δυνατότητα".

Ο ίδιος επέκρινε εμμέσως ως "πολύ γραφειοκρατική" την αποκαλούμενη "κόκκινη-άσπρη-κόκκινη" (σ.σ. τα εθνικά χρώματα της Αυστρίας) κάρτα εργασίας, που προωθεί η κυβέρνηση για την μετανάστευση από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επέκρινε επίσης ως πολύ γραφειοκρατικό τον κατάλογο των επαγγελμάτων όπου παρουσιάζεται έλλειψη εργατικού δυναμικού, σημειώνοντας πως δεν βοηθούν τα "μικρά και μεμονωμένα μέτρα" και τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί κέντρο βάρους σε τομείς όπως η εκπαίδευση μαθητευόμενων.

Από τον κατάλογο που έχει δώσει στη δημοσιότητα, έπειτα από σχετική έρευνά του, το ίδιο το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας για τους τομείς της οικονομίας όπου παρουσιάζεται έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού στην χώρα, προκύπτει ότι, για παράδειγμα, η έλλειψη σε τεχνίτες ανέρχεται σε 45%, σε τεχνικό προσωπικό (εκτός υψηλής τεχνολογίας) σε 21,4%, στην εστίαση και στον τουρισμό σε 18,7%, σε ηγετικά στελέχη στο 16,3%, στο εμπόριο στο 14%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.