ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Συγκεντρώσεις υπέρ της διάσωσης των μεταναστών στην Μεσόγειο

Ντυμένοι στα πορτοκαλί, στο χρώμα του πλοίου Aquarius και των σωσιβίων, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Γαλλία, παράλληλα με τις συγκεντρώσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για να καταγγείλουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πλοίο των ανθρωπιστικών αποστολών και για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις διάσωσης των μεταναστών στην Μεσόγειο.

Συγκεντρώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε δεκάδες γαλλικές πόλεις, αλλά και στην Μαδρίτη, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παλέρμο, με πρωτοβουλία της οργάνωσης SOS Méditerranée, για να ζητήσουν «σημαία για το Aquarius», «να σωθεί η διάσωση στην θάλασσα» και για να καταγγείλουν «την εγκληματική αδράνεια» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

«Δεν υπάρχει τίποτε πιο σιωπηλό από έναν άνθρωπο που πνίγεται. Στόχος μας σήμερα είναι να κάνουμε φασαρία», εξήγησε η Λίζ Βαλέτ, εθελόντρια της οργάνωσης στο Μονπελιέ.

Στην Μασσαλία, έδρα της οργάνωσης, όπου είναι ελλιμενισμένο του Aquarius, 3.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παλιό Λιμάνι, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ηταν περί τους χίλιους στο Παρίσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, 2.000 στο Μονπελιέ, 600 στην Ρεν και μερικές δεκάδες στο Καλαί, όπου αψήφησαν την απαγόρευση της δημοτικής αρχής. Πολλές δεκάδες μετανάστες ζουν στην περιοχή του Καλαί με την ελπίδα να διασχίσουν την Μάγχη για να φθάσουν παράνομα στην Βρετανία.

Μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το πλοίο Aquarius - από το οποίο θα αφαιρεθεί η παναμαϊκή σημαία- και την «βούληση των ευρωπαϊκών κρατών να ποινικοποιήσουν το έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Μεσόγειο», «στόχος είναι να απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες και να δείξουμε ότι η SOS Méditerranée αντλεί την νομιμοποίησή της από την κοινωνία των πολιτών», δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Σοφί Ραχάλ.

Εάν ο αριθμός των αναχωρήσεων έχει μειωθεί, «τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν αυξηθεί», υπενθυμίζει. «Το 2017, πνιγόταν ένας άνθρωπος στους 42. Στην περίοδο μεταξύ του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου, πνίγεται ένας άνθρωπος στους 18».

«Η μετανάστευση και οι πρόσφυγες είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να επιλύσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό δεν μπορεί να γίνει κατά ατομικό τρόπο», δηλαδή μεμονωμένα από κάθε χώρα, δήλωσε από την πλευρά της Πατρισιά Λαρά, φοιτήτρια Φιλοσοφίας που ήρθε να διαδηλώσει στην πλατεία Θιβέλες της Μαδρίτης.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων του Aquarius τον Φεβρουάριο 2016, 29.500 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν σε 200 επιχειρήσεις διάσωσης, σύμφωνα με την οργάνωση SOS Méditerranée.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.