ΕΛΛΑΔΑ

Η Λέσβος έχει μετατραπεί σε Αλκατράζ, σύμφωνα με το δημοσίευμα

Guardian: Το τραύμα είναι βαθύ για τα παιδιά στο κέντρο της Μόριας

Στη βαθιά τραυματική εμπειρία που βίωσαν τα παιδιά-πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Μόρια αναφέρεται ο βρετανικός Guardian σε δημοσίευμα με τίτλο «Βρήκαμε την κόλαση: το τραύμα είναι βαθύ για τα παιδιά στο κέντρο της Μόριας».

Το δημοσίευμα δείχνει ζωγραφιές των παιδιών, που αποτυπώνουν το τραύμα τους. Φοβισμένα πρόσωπα σε μια βάρκα που βρίσκεται πάνω στη θάλασσα, αεροπλάνα που ρίχνουν βόμβες σε σπίτια και ανθρώπους είναι μερικά από τα σχέδια των παιδιών.

«Τα σκίτσα δημιουργήθηκαν από παιδιά και αποτελούν μέρος ενός φαινομένου που αυξάνεται στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια. Όλοι έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν ή να αυτοτραυματιστούν από τότε που ήρθαν σε αυτό το μέρος», λέει το δημοσίευμα.

Περίπου 3.000 ανήλικοι ζουν στον καταυλισμό, τον οποίο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χαρακτηρίζουν ως ένα τεράστιο υπαίθριο «ψυχικό άσυλο», λόγω του υπερπληθυσμού και των άθλιων υγειονομικών συνθηκών. «Την περασμένη Τρίτη, ένας έφηβος προσπάθησε να κρεμαστεί. Τον Αύγουστο ένα 10χρονο αγόρι απέτυχε να αυτοκτονήσει», προσθέτει ο συντάκτης.

Ζουν σε ομάδες 30 ατόμων και μέσα σε διάσπαρτα σκουπίδια

Στη Μόρια διαμένουν 9.000 άτομα, αν και το κέντρο έχει χωρητικότητα μόλις για το ένα τρίτο του πληθυσμού. Οι μετανάστες ζουν σε ομάδες που ξεπερνούν τα 30 άτομα, σε σκηνές ή σε κοντέινερς που απέχουν μεταξύ τους μόλις μερικά εκατοστά. Τα σκουπίδια είναι διάσπαρτα παντού και καθιστούν την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Η Λέσβος μετατράπηκε σε Αλκατράζ

Οι περισσότεροι προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που φτάνουν στη Λέσβο από την Τουρκία. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, με στόχο τη μείωση των ροών, ουσιαστικά μετέτρεψε τη Λέσβο σε Αλκατράζ, αφήνοντας τους ανθρώπους φυλακισμένους στο νησί, χωρίς διέξοδο.

Η Λούκα Φοντάνα, συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδος, εξηγεί στην εφημερίδα ότι αν και η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών που βρίσκονται στη Μόρια έχουν υποστεί τραυματική εμπειρία, η κατάσταση στον καταυλισμό επιδεινώνει το τραύμα τους.

«Έχω δουλέψει σε καταυλισμούς με άτομα με Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε και την Γκουινέα, όμως σας εγγυώμαι ότι αυτή είναι η χειρότερη κατάσταση που έχω δει», λέει.

Καθημερινές συγκρούσεις, βιασμοί και συμμορίες

«Η ζωή στη Μόρια είναι καθημερινή μάχη για τους επιζώντες, με συνήθεις διενέξεις ανάμεσα στις διάφορες εθνικές ομάδες για κάτι τόσο απλό όσο ένα γεύμα και που συχνά εξελίσσονται σε συμπλοκές. Να μην αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με οργανώσεις, συμμορίες βιάζουν γυναίκες μέσα στις τουαλέτες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Για να προστατευτεί, η 13χρονη Φατιμά κοιμάται με ένα μαχαίρι κάτω από το μαξιλάρι της. «Ο βιασμός δεν είναι η μόνη απειλή που αντιμετωπίζει ένα κορίτσι από το Ιράκ. Η άλλη είναι η κατάθλιψη», καθώς η Φατιμά έχει προσπαθήσει να αυτοκτονήσει. Η μητέρα της μάλιστα λέει ότι οι κόρες της έχουν μεταμορφωθεί από τότε που ήρθαν. Έχουν γίνει επιθετικές. «Ήρθαμε από το Ιράκ τον περασμένο Μάιο για να βρούμε ειρήνη, αλλά εδώ στη Μόρια βρήκαμε την κόλαση».

Σύμφωνα με μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι γονείς φοβούνται ότι τα παιδιά τους έχουν υποστεί μη αναστρέψιμη ψυχολογική ζημιά. Ορισμένα παιδιά σταμάτησαν να μιλούν ή έχουν υποστεί αυτοτραυματισμούς. Σε λίγο καιρό, οι γονείς υποφέρουν εξίσου με τα παιδιά τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.