ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σηματοδοτεί η διπλή επίδειξη πυγμής του πρωθυπουργού

Η «τελευταία ευκαιρία» Τσίπρα προς Καμμένο

Μπορεί από το κυβερνητικό τρένο να κατέβηκε χθες με επεισοδιακό τρόπο ο Νίκος Κοτζιάς, ωστόσο ο βασικός αποδέκτης του μηνύματος που έστειλε το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο Πάνος Καμμένος.

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε προχθές το υπουργικό συμβούλιο με στόχο να πέσουν εντελώς οι τόνοι της κυβερνητικής κρίσης και να αποσπάσει από τον Πάνο Καμμένο και όλα τα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που μετέχουν στην κυβέρνηση τη διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ. Εξάλλου, είχε προηγηθεί ένα μυστικό γεύμα μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας και είχε συμφωνηθεί να πέσουν οι τόνοι. Ωστόσο, η «έκρηξη» Κοτζιά, που εξελίχθηκε σε σοβαρό καβγά μεταξύ του τέως υπουργού Εξωτερικών και του Πάνου Καμμένου, επιδείνωσε την κατάσταση στο κυβερνητικό σχήμα.

Δύο μέτωπα

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, βρέθηκε με δύο ενεργά και ανοιχτά μέτωπα: το ένα αφορούσε τον Νίκο Κοτζιά που θεώρησε ότι έμεινε ακάλυπτος όταν ο Πάνος Καμμένος άφηνε υπονοούμενα για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών και ένα με τον Πάνο Καμμένο, που ως γνωστόν έχει πει τα… πάντα και τα αντίθετά τους σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του matrix24.gr, έχει αποφασίσει να λύσει τα δύο θέματα με τον ίδιο τρόπο: να τα αντιμετωπίσει, δηλαδή, ως εάν να ήταν γόρδιος δεσμός. Και ως γνωστόν, «ό,τι δεν λύνεται, κόβεται». Κάπως έτσι, το Μαξίμου διεμήνυσε χθες στον Νίκο Κοτζιά πως «όποιος δυσφορεί μπορεί να κατέβει από το τρένο», με την εμφάνιση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Το μήνυμα, δηλαδή, ήταν πως ο πρωθυπουργός, ως εκ του ρόλου και της θέσης του, δεν ανέχεται να πιέζεται ή ακόμη και να εκβιάζεται από κανέναν: και αυτό δεν ήταν μήνυμα τόσο για τον Νίκο Κοτζιά –που για λόγους ευθιξίας δεν θα έκανε πίσω στην παραίτησή του- όσο για τον Πάνο Καμμένο.

Στο μικροσκόπιο

Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, ξεκαθάρισε πως το μήνυμα ότι δε θα ανεχθεί διγλωσσία και προσωπικές στρατηγικές αφορά και το εσωτερικό της κυβέρνησής του –στην οποία, τη στιγμή της χθεσινής δήλωσης, δεν βρισκόταν ο Νίκος Κοτζιάς. Με άλλα λόγια, η αυστηρή προειδοποίηση Τσίπρα συνιστά μία «τελευταία ευκαιρία» για τον Πάνο Καμμένο, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι αν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σηκώσει εκ νέου «μπαϊράκι» για το Μακεδονικό, όπως έκανε την περασμένη εβδομάδα, τότε η αποπομπή του θα είναι μονόδρομος για τον πρωθυπουργό. Κατά συνέπεια, τα μηνύματα απεστάλησαν και μένει να φανεί αν ελήφθησαν, με την μπάλα πλέον να βρίσκεται στο γήπεδο του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.