ΚΟΣΜΟΣ

Πλην του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν

Ηγέτες των κομμάτων του ΕΛΚ στηρίζουν την υποψηφιότητα Βέμπερ για την Κομισιόν

Την υποστήριξη των επτά από τους οκτώ ηγέτες των κομμάτων που ανήκουν στο ΕΛΚ -πλην του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν- εξασφάλισε η υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για το χρίσμα για την προεδρία της Κομισιόν.

Σχετικές επιστολές απέστειλαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ιρλανδίας και της Αυστρίας καθώς και το κόμμα του Ρουμάνου προέδρου, ενώ εκτός από την Άνγκελα Μέρκελ την υποψηφιότητα του ισχυρού Βαυαρού ευρωβουλευτή, στηρίζουν η Νέα Δημοκρατία, οι Ολλανδοί Χριστιανοδημοκράτες και το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα, αναφέρει το Politico. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει η γαλλική Δεξιά των «Ρεπουμπλικανών».

Ο 46χρονος ηγέτης του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την πρόθεσή του να είναι ο κορυφαίος υποψήφιος (“Spitzenkandidat”) της παράταξης για να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κι εφόσον εξασφαλίσει το χρίσμα στο συνέδριο του ΕΛΚ το Νοέμβριο στο Ελσίνκι δεν αποκλείεται να παραλάβει τη σκυτάλη από τον Λουξεμβούργιο πολιτικό καθώς πολλοί αναμένουν να εξασφαλίσει το ΕΛΚ στις ευρωεκλογές του ερχόμενου έτους τις περισσότερες έδρες στο ευρωκοινοβούλιο.

Βασικός αντίπαλος του Γερμανού για το χρίσμα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, που ανακοίνωσε χθες το πρωί στις Βρυξέλλες τα σχέδιά του.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.