ΕΛΛΑΔΑ

Το χρονικό της νοσηλείας των φυματικών

ΚΕΕΛΠΝΟ: «Επικίνδυνες» οι συνθήκες νοσηλείας φυματικών ασθενών στο «Άγιος Ανδρέας» Πατρών

Νέα τροπή λαμβάνει το ζήτημα της «ανοιχτής» νοσηλείας φυματικών ασθενών και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας των άλλων ασθενών στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα το οποίο είχε αναδείξει την περασμένη Τρίτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Η καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου που κοινοποιήθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ, προκάλεσε τη -συνήθη, δηλαδή μέσω facebook- αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, ο οποίος αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα στο νοσοκομείο και «καταλόγισε» ως άλλος δικαστής στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ, όμως, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική από την ωραιοποιημένη εικόνα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Ειδικότερα, δύο έγγραφα του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων του νοσοκομείου, αντιστοίχως, επιβεβαιώνουν την ακαταλληλότητα του χώρου νοσηλείας φυματικών περιστατικών στον 6ο όροφο του κτιρίου του νοσοκομείου και την επικινδυνότητα για τη Δημόσια Υγεία.

Το χρονικό της νοσηλείας των φυματικών

ΟΙ ασθενείς με φυματίωση ή με πιθανή φυματίωση αρχικά νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Θώρακος Πατρών, το οποίο τον Μάιο του 2017 μεταστεγάστηκε στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». Ωστόσο, όπως μαρτυρούν τα έγγραφα, η διοίκηση του Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας Πατρών ζήτησε οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τις συνθήκες αντιμετώπισης και νοσηλείας ασθενών με γνωστή ή υποπτευόμενη φυματίωση κατόπιν εορτής, δηλαδή μετά τη μεταστέγαση του Νοσοκομείου Θώρακος Πατρών στον 6ο όροφο του επταώροφου κτιρίου του Αγίου Ανδρέα. Το σχετικό έγγραφο έχει ημερομηνία 29/5/2017 – η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει μάλιστα πως το έγγραφο εστάλη κατόπιν των διαμαρτυριών του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ απέστειλε κατευθυντήριες οδηγίες για τη Νοσηλεία Ασθενών με λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται αερογενώς (όπως η φυματίωση) με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, δύο μήνες αργότερα, στις 8/7/2017. Ωστόσο, στην πράξη αυτό δεν ενεργοποίησε κανένα αντανακλαστικό των αρμοδίων του νοσοκομείου.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία έκρουσε και η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κοινοποιώντας τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ στον Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και η..αντίθετη πραγματικότητα στο νοσοκομείο

Στο έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρεται ότι οι θάλαμοι νοσηλείας των φυματικών θα πρέπει να είναι απομονώσεις με ελεγχόμενο αερισμό γιατί ο έλεγχος της διασποράς του μυκοβακτηριδίου αφορά τόσο τον χώρο εντός όσο και εκτός του θαλάμου νοσηλείας του ασθενή.

Συνεπώς, για τη νοσηλεία των φυματικών χρειάζονται ειδικοί χώροι απομονωμένοι από τους άλλους ασθενείς.

Ωστόσο, μόνο αυτό δεν ισχύει στον «Άγιο Ανδρέα»: Οι θάλαμοι Νοσηλείας των φυματικών περιστατικών είναι ανοικτοί στο κέντρο της κλινικής δίπλα στη στάση των Νοσηλευτών και των Γιατρών με κοσμοσυρροή.

Σε ό,τι αφορά τις οδηγίες για τους ασθενείς με γνωστή ή υποπτευόμενη φυματίωση αναφέρεται ότι επιβάλλεται η μεταφορά των φυματικών περιστατικών ακόμη και με υποπτευόμενη μεταδοτική φυματίωση σε άλλο ίδρυμα όταν δεν υφίσταται θάλαμος αρνητικής πίεσης. Εν τούτοις, οι φυματικοί στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» νοσηλεύονται ελεύθερα στον 6ο όροφο του επταώροφου κτιρίου χωρίς να υπάρχει θάλαμος αρνητικής πίεσης. Επιπλέον, οι ασθενείς περιφέρονται για εξετάσεις παντού, ειδικά οι ασθενείς με υποπτευόμενη μεταδοτική φυματίωση. Σημειωτέον πως στον 1ο όροφο γίνονται τοκετοί και φιλοξενούνται νεογνά!

Το κτήριο που νοσηλεύονται οι φυματικοί έχει κοινό κλιματισμό κάτι που απαγορεύεται ρητώς με βάση τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Έτσι, το ΚΕΕΛΠΝΟ κρίνει ακατάλληλο τον 6ο όροφο της Πνευμονολογικής Κλινικής για νοσηλεία φυματικών περιστατικά και αναφέρει πως θα πρέπει να διακομίζονται σε άλλα ιδρύματα για Νοσηλεία.

«Αυτό δεν συμβαίνει. Η Πνευμονολογική κλινική στον 6ο όροφο λειτουργεί 17 μήνες και έως σήμερα νοσηλεύτηκαν με βάση τα στοιχεία του Νοσοκομείου 30 Ασθενείς με φυματίωση. Οι 27 πήραν εξιτήριο από το Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πατρών και μόνο 3 διακομίσθηκαν. Κατ’ έτος νοσηλεύονται 35 ασθενείς» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.