ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονη αντίδραση

Κωνσταντινόπουλος: Τελείωσαν τον νόμο Κατσέλη, δίνουν τώρα τα δάνεια στα κοράκια

Οριστικό τέλος στις ευεργετικές διατάξεις του «νόμου Κατσέλη» που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010 για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων δανειοληπτών αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου 2019, με επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κ. Τσίπρας παραδίδει «στα κοράκια», όπως έλεγε ο ίδιος, ακόμη και τις πρώτες κατοικίες κάτω των 140.000 ευρώ, οδηγώντας στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. Παράλληλα, το τραπεζικό σύστημα κλυδωνίζεται ξανά από την ανασφάλεια, λόγω των ανίκανων χειρισμών της Κυβέρνησης.

Το αποτέλεσμα είναι, σε λιγότερο από τρεις μήνες, η Κυβέρνηση να ξεκινήσει να υλοποιεί την απόφασή της για πώληση των στεγαστικών δανείων – ακόμη και εις βάρος πρώτων κατοικιών χαμηλής αξίας! – σε ξένα funds, και να απελευθερώσει πλήρως τους πλειστηριασμούς. Διερωτώμεθα, αυτά είναι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η πολυδιαφημισμένη Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Τέσσερα χρόνια τώρα, η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να θεσπίσει ένα νομοθετικό πλαίσιο για την περαιτέρω προστασία της πρώτης κατοικίας;

Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως έχει κατατεθεί από το 2016, είναι ξεκάθαρη:

Πάγωμα της οφειλής για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για όσο διάστημα διαρκούν σε αυτούς τα ακραία κοινωνικά και οικονομικά φαινόμενα τα οποία αντιμετωπίζουν. Παράταση ισχύος του Ν. 3869/2010, με βελτιώσεις του και μετά την 31/12/2018.

  •     Αντικειμενικός τύπος καθορισμού της δόσης.
  •     Αναθεώρηση του πλαισίου της Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, ώστε οι επιβαρύνσεις για την εξυπηρέτηση του Ιδιωτικού Χρέους να μην εξαναγκάζουν τα νοικοκυριά να ακυρώνουν την κοινωνική τους ζωή.
  •     Νέα σειρά ρυθμίσεων με αφαίρεση μη λογιστικοποιημένων τόκων και εγγραφών
  •     Ενιαία πολιτική για ρυθμίσεις με χαμηλότερα επιτόκια.
  •     Ενιαία ρύθμιση για το μέγιστο ύψος της οφειλής σε σχέση με το άληκτο κεφάλαιο.
  •     Ακύρωση καταχρηστικών ρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.