ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες καταγγελίες

Μανιάτης: «Κραυγαλέο σκάνδαλο» η σύμβαση για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο

«Κραυγαλέο σκάνδαλο» χαρακτήρισε ο κ. Γιάννης Μανιάτης την σύμβαση παραχώρησης του Θριάσιου πεδίου μεταξύ της ΓΕΩΣΕ και κοινοπραξίας ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι «Η κυβέρνηση έγινε το νομοθετικό πλυντήριο των επιθυμιών της κοινοπραξίας», κατέθεσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή έγγραφα και υποστήριξε πως με μια σειρά ύποπτων ενεργειών άλλαξαν οι όροι της αρχικού διαγωνισμού εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου καθώς μεταξύ άλλων το τίμημα έπεσε στα 31 εκατ. ευρώ από 68 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά.

Παράλληλα ο κ. Μανιάτης είπε πως αν και η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΩΣΕ προέβλεπε πως ο παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει 20 εκατ ευρώ ως προκαταβολή, στο τελικό κείμενο της σύμβασης το ποσό έπεσε στα 10 εκατ. ευρω χωρίς να υπάρχει νέα απόφαση της ΓΕΩΣΕ.

«Το ΔΣ της ΓΕΩΣΕ αποφάσισε τους όρους του διαγωνισμού στις 7.6.2016. Η απόφαση πήρε πρωτόκολλο ένα χρόνο μετά στις 20.2.2017. Αναρτήθηκε στην διαύγεια 21.3.2018. Με άλλα λόγια το ΔΣ παίρνει απόφαση τον Ιούνιο 2016 για τους όρους του διαγωνισμού και στην διαύγεια αναρτώνται μετά από 1,5 χρόνο. Η απόφαση λεει ότι θα υπάρξει εφάπαξ αντάλλαγμα που θα κατατεθεί από τον παραχωρησιούχο ύψους 20 εκατ. ευρώ . Στην τρίτη σελίδα εξουσιοδοτεί τον διευθύνοντα σύμβουλο να προκηρύξει τον διαγωνισμό και λεει ότι του απαγορεύει να αλλάξει τους όρους της σύμβασης μεταξύ των οποίων και η προκαταβολή 20 εκατ. ευρω» ανέφερε ο κ. Μανιάτης για να προσθέσει «Ποιος πήρε την απόφαση να αλλάξει την εφάπαξ καταβολή από 20 εκατ. ευρώ σε 10 εκατ. ευρώ; Δεν έχουμε βρει τέτοια απόφαση. Εύχομαι να υπάρχει. Εάν δεν υπάρχει πρόκειται για κραυγαλέο σκάνδαλο» και να επισημάνει «πρόκειται για σκανδαλώδη σύμβαση που δεν πρέπει να κυρωθεί από την Βουλή. Στοιχειώδης πρωτοβουλία του υπουργού πριν παραιτηθεί είναι να την αποσύρει και να φέρει νέα σύμβαση προς υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ανέφερε ότι «Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο 2015με διάρκεια 50 χρόνια και αντίτιμο 500 χιλ ευρώ για τα πρώτα έτη και στην συνέχεια 1,5 εκατ. ευρώ για υπόλοιπα 38 έτη. Όλα αυτά με υπογραφές Σπίρζτη. Σύνολο οφέλους 63 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο 2016 βγήκε νέα προκήρυξη με αλλαγμένους όρους. Δηλαδή 60 χρόνια παραχώρησης αντί 50 , εφάπαξ προκαταβολή 10 εκατ. ευρώ και 350 χιλ ευρώ για κάθε έτος. Σύνολο 31 εκατ. ευρώ. Μείωση ωφέλειας δημοσίου κατά 51%. Όλα αυτά με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ».

Παράλληλα σημείωσε ότι με την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού υπερτετραπλασιάστηκαν οι όροι δόμησης και συμπλήρωσε «Μετά την αλλαγή των όρων κατατέθηκε μια και μοναδική προσφορά που συνοδεύτηκε από επιστολή εναλλακτικών όρων ως προς το περιεχόμενο τευχών δημοπράτησης. Η κοινοπραξία με επιστολή την 1.8 2016 προς την επιτροπή διαγωνισμού ζητά αλλαγή όρων προσφοράς κάτι που απαγορεύεται . Αναφέρεται σε δημοτικά τέλη σε ΕΝΦΙΑ, σε ΤΑΠ κ.α. Τελικά αντί ακύρωσης έχουμε νέα διατύπωση. Αληθεύει ότι οι όροι που ζήτησαν στην πρότασή τους έχουν περιληφθεί στην νέα σύμβαση; Η κυβέρνηση έκανε το πλυντήριο των επιθυμιών της κοινοπραξίας και τα έφερε σε νόμο. Εδώ έρχεται το Ελεγκτικό Συνέδριο που δίνει οριστική έγκριση τον Ιανουάριο 2018 έλα όμως που η διοίκηση ΓΕΩΣΕ και ανάδοχος περίμεναν έως Απρίλιο 2018 για να στείλουν νέα σύμβαση, διορθωμένη και αλλαγμένη με βάση τον νόμο που πέρασε».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.