ΚΟΣΜΟΣ

Με 13 νεκρούς

Ο κυκλώνας Michael «χτυπά» από την Κεντρική Αμερική τις ακτές της Φλόριντα

Για «καταιγίδα-τέρας», που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και να θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες κατοίκους της χερσονήσου, έκανε λόγο τη Δευτέρα ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ, ζητώντας από τους πολίτες να λάβουν τα μέτρα τους, ακόμη και να εκκενώσουν τις κατοικίες τους, ώστε να μεταβούν σε ασφαλείς περιοχές. Μέσα σε λίγες ώρες ο κυβερνητης επιβεβαιώθηκε, καθώς τυφώνας Michael έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 13 ανθρώπων στην Κεντρική Αμερική, ενώ αναβαθμίστηκε σε κατηγορία 2, με ταχύτητες ανέμων που αγγίζουν τα 155 χλμ την ώρα.

Η μεγάλη καταιγίδα κινείται με ταχύτητα προς τις ακτές της Φλόριντα, τις οποίες θα χτυπήσει, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, την Τετάρτη. Λίγο πριν προσεγγίσει τις αμερικανικές ακτές, προβλέπεται πως η ισχύς του τυφώνα θα αναβαθμιστεί σε κατηγορία 3, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν με ταχύτητες μεγαλύτερες των 180 χλμ την ώρα.
flo_map

Ήδη σε μεγάλες περιοχές της Φλόριντα έχουν ξεκινήσει εκκενώσεις κατοικιών με ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ οι αρχές ενημερώνουν τους πολίτες και λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, η καταιγίδα αναμένεται να προκαλέσει πλημμύρες σε πολλές περιοχές, πριν κινηθεί προς την Καρολίνα, η οποία αναρρώνει ακόμη από το ισχυρό φαινόμενο που την έπληξε τον προηγούμενο μήνα. Στην Καρολίνα, ο τυφώνας Michael θα φτάσει εξασθενημένος σε τροπική καταιγίδα, ωστόσο τα επίπεδα βροχής θα είναι πολύ υψηλά και οι κίνδυνοι εξίσου μεγάλοι, σε μία περιοχή που έχει ήδη ανοιχτές πληγές μετά την τελευταία θεομηνία.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει τουλάχιστον 120.000 κατοίκους να μετακινηθούν από τις περιοχές και τις κατοικίες τους, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή τους. Από την Τρίτη το πρωί έχουν ήδη ενεργοποιηθεί 2.500 στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στη Φλόριντα, ενώ η Πολιτεία της Αλαμπάμα, που συνορεύει με τη Φλόριντα, κυρήχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ληφθούν τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα.

Το πέρασμα του Michael από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής αποδείχθηκε καταστροφικό, καθώς ήδη έχουν επιβεβαιωθεί 13 νεκροί και μεγάλες καταστροφές. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Ονδούρα, τέσσερα στη Νικαράγουα και άλλα τρία στο Ελ Σαλβαδόρ. Στην Κούβα σημειώθηκαν μεγάλες πλημμύρες, ενώ στο Μεξικό εκκενώθηκαν εξέδρες άντλησης πετρελαίου.

Οι εικόνες από τις μεγάλες καταστροφές στην Κεντρική Αμερική συγκλονίζουν:
cen1cen2cen3

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.