ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι δήλωσε αναλυτικά

Ποτάμι: Με το νόμο Παρασκευόπουλου εξαπλασιάστηκαν οι αποφυλακίσεις για λόγους «αναπηρίας»

«Ο νόμος Παρασκευόπουλου από την αναγκαία αποσυμφόρηση των φυλακών οδήγησε σε μια «βιομηχανία» αποφυλακίσεων», τόνισε το Ποτάμι, με αφορμή τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης που δείχνουν ότι ο αριθμός των αποφυλακίσεων για λόγους αναπηρίας εξαπλασιάστηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, δύο ημέρες μετά την παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου, προκύπτει ότι την τριετία 2015-2018 έγιναν 341 αποφυλακίσεις για λόγους αναπηρίας έναντι 57 την πενταετία 2009-2014.

«Δύο μέρες μετά τη νέα παράταση που έδωσε ο υπουργός κ. Καλογήρου στην ισχύ του νόμου Παρασκευόπουλου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαντώντας στην ερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού παραδέχεται ότι τα τελευταία 3 χρόνια εξαπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη 5ετία, ο αριθμός των αποφυλακίσεων για λόγους «αναπηρίας»!

Η απάντηση του υπουργείου ενισχύει όσα εδώ και τρία χρόνια καταγγέλλει το Ποτάμι. Ο νόμος Παρασκευόπουλου από την αναγκαία αποσυμφόρηση των φυλακών οδήγησε σε μια «βιομηχανία» αποφυλακίσεων με ευνοημένους αυτούς που είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά.

Αναλυτικά:
- Σε 341 ανέρχονται οι αποφυλακίσεις για λόγους αναπηρίας την τριετία 2015 - 18 (εξ αυτών οι 323 είναι με το νόμο Παρασκευόπουλου) όταν την 5ετία 2009 14 ήταν μόλις 57.

- Εγκρίθηκε το 85% (!) των αιτήσεων κρατουμένων για λόγους υγείας. Την τελευταία 3ετία έχουν εκδοθεί συνολικά 341 βουλεύματα για πρόωρη αποφυλάκιση για λόγους υγείας και 60 είναι τα απορριπτικά βουλεύματα - ποσοστό απόρριψης δηλαδή μόλις 15%.

- Οι περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών που προστέθηκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου ως νέα κατηγορία για πρόωρη αποφυλάκιση ανέρχονται σε 79, χωρίς όμως το Υπουργείο να απαντάει ξεκάθαρα πόσοι τελικά αποφυλακίστηκαν με βάση πιστοποιητικό αναπηρίας λόγω ψυχικής νόσου, όπως στην περίπτωση Φλώρου», αναφέρει το Ποτάμι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.