ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης στην Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Το προγραμματικό επίπεδο, προνομιακό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ

Τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διαδέχθηκε στο βήμα του ομιλητή της Κεντρικής Επιτροπής, ο νέος γραμματέας, Πάνος Σκουρλέτης, που έκανε λόγο για «μεταμνημονιακό διπολισμό», ενώ χαρακτήρισε «προνομιακό» για τον ΣΥΡΙΖΑ πεδίο, στην αντιπαράθεσή του με την ΝΔ, το προγραμματικό επίπεδο, κάτι που φάνηκε -πρόσθεσε- από την απήχηση που είχαν οι εξαγγελίες Τσίπρα στην ΔΕΘ.

Εισαγωγικά στην ομιλία του, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα, τι θα γινόταν αν ήταν μια άλλη κυβέρνηση την περίοδο, εκκινώντας από τα διλήμματα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση κατά την έναρξη του τρίτου προγράμματος. Στο ερώτημα τι θα γινόταν αν..., ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε λέγοντας ότι την απάντηση την έχουν «τα κομμάτια της κοινωνίας που ωφελήθηκαν από τη δική μας παρουσία».

Εστιάζοντας στις εξαγγελίες από την ΔΕΘ, ο γραμματέας του κόμματος απέρριψε τις αιτιάσεις περί «αδιέξοδης παροχολογίας», αντιθέτως είναι «μια ρεαλιστική πρόταση, που βασίζεται στην ελπιδοφόρα πραγματικότητα». Παραλλήλως δε, έθεσε και το ζήτημα της δικαιότερης κατανομής του παραγόμενου πλούτου.

Από εκεί και πέρα, ο γραμματέας της Κ.Ε. έθεσε τον καμβά της συζήτησης για το επόμενο διήμερο, όπως ο προβληματισμός για τα περιβαλλοντικά θέματα, το ενδιαφέρον των κομμάτων της ευρωπαϊκής Αριστεράς για την κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, ο Π. Σκουρλέτης έκανε αναφορά και σε θέματα της επικαιρότητας: οι τραγωδίες στο Μάτι και την Μάνδρα και πώς τέτοια θέματα πρέπει να είναι ενταγμένα στο σχεδιασμό ή το γεγονός με τον Ζακ Κωστόπουλο, για το οποίο έκανε λόγο για «υφέρποντα φασισμό».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και, κάνοντας λόγο για ευκαιρία επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως δεν αρκεί να γίνεται λόγος για νικηφόρα συνεργατικά σχήματα, αλλά για σχήματα με σαφές αυτοδιοικητικό στίγμα. Και, παρά τις καθυστερήσεις, ο χρόνος επαρκεί για την επικείμενη μάχη, τόνισε, ενώ έβαλε φραγμό σε σκέψεις για προσωπικές στρατηγικές.

Η ομιλία του γραμματέα της Κ.Ε. έκλεισε με αναφορά στη νέα Πολιτική Γραμματεία, που θα εκλεγεί αύριο από τα μέλη της Κ.Ε. Ο γραμματέας ζήτησε νέο, πιο αποδοτικό όργανο, με διαφορετική δομή αντί του σημερινού διφυούς οργάνου (Πολιτικό-Εκτελεστικό Συμβούλιο, ως υποσύνολα της Π.Γ.). Στο νέο, ενιαίο όργανο θα πρέπει να συναποτελείται από στελέχη με κυβερνητικές ευθύνες, με κοινοβουλευτική εμπειρία, με θέσεις στο κόμμα, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.