ΚΟΣΜΟΣ

Μαρτυρίες για ένοπλους μασκοφόρους

Στους 19 οι νεκροί από την επίθεση σε κολέγιο της Κριμαίας - Αυτοκτόνησε ο 18χρονος φοιτητής που έσπειρε τον θάνατο

Αιματηρή επίθεση σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης σε τεχνικό κολέγιο στην πόλη Κερτς της Κριμαίας στη Ρωσία, στοιχίζοντας τη ζωή σε 19 ανθρώπους, ενώ πάνω από 50 τραυματίστηκαν.

Ένας 18χρονος φοιτητής, ονόματι Βλαντισλάβ Ροσλιακόβ, ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος αφού έσπειρε το θάνατο, έδωσε τέλος στη ζωή του, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ.  Ο δράστης ήταν τεταρτοετής φοιτητής της ίδιας σχολής και το πτώμα του βρέθηκε στη βιβλιοθήκη του κολεγίου με τραύμα από το όπλο.

Κάμερες παρακολούθησης του σχολείου στη πόλη Κέρτς κατέγραψαν εικόνες με τον δράστη με όπλο στα χέρια, όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική ιστοσελίδα  BreakingMash, ενώ

Η υπόθεση ερευνάται ως δολοφονική επίθεση και όχι τρομοκρατία, όπως είχε χαρακτηριστεί νωρίτερα από την Αντιτρομοκρατική.

Η έκρηξη  αρχικά αποδόθηκε σε διαρροή υγραερίου, ωστόσο από τις έρευνες που διεξήγαγε η Αντιτρομοκρατική διαπιστώθηκε ότι πυροδοτήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε μεταλλικά θραύσματα.

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο και για εισβολή ενόπλων που φορούσαν μάσκες και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, ενώ άλλοι πυροδοτούσαν εκρηκτικά.  Ο διευθυντής του σχολείου κάνει λόγο για επίθεση αυτοκτονίας, επισημαίνοντας ότι «καμικάζι» ανατινάχθηκε μέσα στο σχολείο, ενώ πτώματα μαθητών κείτονται παντού.

«Υπήρξε πυροδότηση αγνώστου εκρηκτικού μηχανισμού», δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής της Ρωσίας.

 

Όπως ανέφεραν ιατρικές πηγές, 34 από τους τραυματίες, στην πλειονότητά τους μαθητές, έχουν ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Μάρτυρες ανέφεραν ότι ακούστηκε μία τεράστια έκρηξη και έσπασαν τα παράθυρα του κτιρίου.

Σε μία πρώτη εξέταση των σορών των θυμάτων, τα τραύματά τους προέρχονταν από πυροβολισμούς, ενώ κανείς δεν σκοτώθηκε από την έκρηξη.

Μαρτυρίες για ένοπλους μασκοφόρους

«Έγινε έκρηξη, έσπασαν όλα τα τζάμια. Και στη συνέχεια ένοπλοι άρχισαν να τρέχουν γύρω γύρω, να ανοίγουν πόρτες και να πυροβολούν τους πάντες», δήλωσε στους αστυνομικούς  καθηγητής της σχολής, όπως αναφέρει το Russia Today.

Ένας μαθητής, μάλιστα, δήλωσε, ότι είδε μασκοφόρους οπλισμένους με τουφέκεια να τρέχουν έξω από τις τουαλέτες λίγο μετά την έκρηξη.

«Υπήρχαν πολλοί από αυτούς, αλλά δεν μπορώ να πω πόσοι. Πυροβολούσαν μαθητές και δασκάλους, όποιον έβρισκαν στο δρόμο τους. Χτύπησαν πολλούς, είδα έναν ή δύο ανθρώπους. Επίσης, πυροδοτούσαν εκρηκτικά», τόνισε ο μαθητής.

 

 

Συλλυπητήρια Πούτιν

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν,  ο οποίος σημείωσε, ότι  θα διερευνηθούν πλήρως τα κίνητρα αυτού του εγκλήματος.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ρωσικών πρακτορείων ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κριμαία τον Απρίλιο του 2019 κι ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την έναρξη τακτικών επιβατικών πτήσεων ανάμεσα στη Συρία και τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία προσάρτησε το 2014 την περιοχή της Κριμαίας από την Ουκρανία προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και κυρώσεις σε βάρος της από τις ΗΠΑ. Η Κερτς είναι το σημείο της χερσονήσου όπου καταλήγει μια γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία.

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.