ΚΟΣΜΟΣ

Περιμένουν έγκριση από το Κογκρέσο

Βραζιλία: Η αστυνομία ζητά τη δίωξη του προέδρου Τέμερ για διαφθορά, ξέπλυμα και συμμορία

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας ζήτησε την Τρίτη από τον γενικό εισαγγελέα να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του προέδρου της χώρας Μισέλ Τέμερ και άλλων δέκα προσώπων, συμπεριλαμβανομένης της κόρης του, για διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και σύσταση και συμμορία.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομοσπονδιακή αστυνομία διενεργεί έρευνα εδώ και πάνω από έναν χρόνο για να εξακριβωθεί εάν ο Τέμερ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2016 -μετά την καθαίρεση της προκατόχου του Ντίλμας Ρουσέφ αφού κρίθηκε ένοχη για παραποίηση των στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα, έπειτα από μια δίκη στο Κογκρέσο που η ίδια κατήγγειλε ότι ήταν στημένη- δωροδοκήθηκε για να υιοθετηθεί με διάταγμα τον Μάιο του 2017 μια απόφαση που ευνοούσε εταιρείες του κλάδου των λιμανιών.
Εναπόκειται πλέον στην εισαγγελία να αποφασίσει εάν θα ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου, εάν θα ζητήσει πιο εμπεριστατωμένη έρευνα, ή εάν θα θεωρήσει την υπόθεση λήξασα και θα τη βάλει στο αρχείο.

Βάσει του Συντάγματος της Βραζιλίας, είναι προϋπόθεση να δοθεί έγκριση από το Κογκρέσο προκειμένου το Ανώτατο Δικαστήριο να μπορέσει να διενεργήσει έρευνα και κατόπιν δυνητικά να ασκήσει δίωξη εναντίον ενός αρχηγού του Κράτους.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία ζήτησε να δεσμευθούν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των προσώπων τα οποία αφορά η έρευνα για την υπόθεση, καθώς επίσης και να συλληφθούν προληπτικά τέσσερα εξ αυτών.
Ερωτηθέν από το Γαλλικό Πρακτορείο, το Πλανάλτου περιορίστηκε να αναφέρει ότι ο Τέμερ δεν πρόκειται να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Ο Τέμερ αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του, που είδαν το φως της δημοσιότητας ήδη από την έναρξη της έρευνας για αυτή την υπόθεση.
Από την πλευρά του ο δικαστής του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου που παρέλαβε την έκθεση της ομοσπονδιακής αστυνομίας δήλωσε πως θα αναμείνει την απόφαση της εισαγγελίας.

Την περασμένη χρονιά, σε βάρος του Τέμερ διενεργήθηκαν δύο έρευνες της εισαγγελίας για διαφθορά και σύσταση και συμμορία. Και στις δύο περιπτώσεις το Κογκρέσο αποφάσισε η εξέταση των υποθέσεων αυτών να ανασταλεί, τουλάχιστον ως την ολοκλήρωση της θητείας του προέδρου, την 1η Ιανουαρίου 2019.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Τέμερ αποκαλύφθηκαν ενώ απομένουν χονδρικά δύο εβδομάδες ώσπου να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία. Σε αυτόν θα αναμετρηθούν ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρου, το μεγάλο φαβορί κατά τις δημοσκοπήσεις, και ο κεντροαριστερός υποψήφιος Φερνάντου Αντάτζι.
Καθώς πλέον το τέλος της θητείας του πλησιάζει, ο Τέμερ έχει μετατραπεί στον λιγότερο δημοφιλή πρόεδρο των τελευταίων δεκαετιών στη Βραζιλία: η δημοτικότητά του δεν ξεπερνά το 5%.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.