ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη

Αλ. Χαρίτσης: Το υπ. Εσωτερικών προχωράει στην ψηφιοποίηση του αρχείου του

Συνέντευξη για το αρχείο του υπουργείου Εσωτερικών έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Αλέξης Χαρίτσης στην Εφημερίδα των Συντακτών με αφορμή την αξιοποίησή του.

Όπως είπε ο υπουργός το υπουργείο Εσωτερικών είναι το αρχαιότερο και το σημαντικότερο διαχρονικά, από άποψη αρμοδιοτήτων, υπουργείο της χώρας, ως εκ τούτου το αρχείο του καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού κράτους, της θεσμικής πορείας του καθώς και της πολιτικής και ιδεολογικής του εξέλιξης.

«Εκεί θα βρει κανείς την ιστορική διαδρομή της θεσμικής αρχιτεκτονικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα (διοικητική γεωγραφία, διοικητική ονοματοθεσία, αλλαγές τοπωνυμίων κλπ), το αρχείο των μετακλητών νομαρχών που δίνει πολλές πληροφορίες για την εποχή στην οποία υπηρέτησαν, το αρχείο των εκλογικών αποτελεσμάτων από το 1928 και ύστερα καθώς και δύο αρχεία με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Αναφέρομαι στο αρχείο Παττακού - Υπουργού Εσωτερικών της Χούντας και στο ιστορικό των αφαιρέσεων ιθαγένειας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και αργότερα», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Και επισήμανε ότι πρόκειται για έναν μεγάλο όγκο πρωτογενούς αρχειακού υλικού που μπορεί να φωτίσει σημαντικό μέρος της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού κράτους, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ιδιαίτερα σκοτεινών και αμφιλεγόμενων πτυχών αυτής της ιστορίας.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης στόχος είναι να ψηφιοποιηθεί πλήρως το σύνολο του αρχείου και να γίνει προσβάσιμο όχι μόνο στην ερευνητική κοινότητα, αλλά σε όλους τους πολίτες. «Η μελέτη και η ανάδειξη της ιστορίας είναι ουσιαστική προϋπόθεση για την εθνική αυτογνωσία αλλά και για τη διαμόρφωση αυτόνομων πολιτών με ανεξάρτητη πολιτική κρίση που δεν άγονται και φέρονται από δημαγωγούς και κολακευτικούς εθνικούς μύθους. Εθνικό είναι το αληθές μας δίδαξε ο Σολωμός, η γνώση όμως της αλήθειας προϋποθέτει τη γνώση του κοινού μας παρελθόντος, ιδίως εκείνου που υπήρξε τραυματικό και που φέρει ακόμη το αποτύπωμά του στον συλλογικό μας βίο, όπως ο εμφύλιος και η περίοδος της δικτατορίας. Σε αυτή την υπόθεση φιλοδοξούμε να συμβάλει και το αρχείο του ΥΠΕΣ μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλουμε για την αξιοποίησή του», τόνισε.

Σε πρώτη φάση, συμπλήρωσε, το υπουργείο μαζί με το Ίδρυμα της Βουλής οργανώνει συνέδριο με αντικείμενο την ιστορική διαδρομή του υπουργείου Εσωτερικών μέσα από το ιστορικό του αρχείο, ενώ ετοιμάζεται και ντοκιμαντέρ για τις προσπάθειες διάσωσης του αρχείου που θα προβληθεί στο Κανάλι της Βουλής. «Επιπλέον, βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την πλήρη ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική ταξινόμηση του αρχείου», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.