ΚΟΣΜΟΣ

Επόμενο εμπόδιο η Βουλή

Brexit: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο Μέι

Επειτα από συνεδρίαση περίπου πέντε ωρών, η Τερέζα Μέι εξασφάλισε τελικά τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου για το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες.

«Κάναμε μία μακρά, λεπτομερή και παθιασμένη συζήτηση», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σε σύντομη δήλωση στη Ντάουνινγκ Στριτ. «Το προσχέδιο συμφωνίας ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», τόνισε.

«Δουλειά μου είναι να εξηγώ τις αποφάσεις. Θα το κάνω αυτό, ξεκινώντας από αύριο στο κοινοβούλιο. Πιστεύω σθεναρά, στο μυαλό και την καρδιά μου, ότι αυτό είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισε η Μέι.

Πλέον η Μέι πρέπει να δημοσιοποιήσει στο Κοινοβούλιο τη συμφωνία αποχώρησης καθώς και το περίγραμμα μιας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες και θα τελειώσει με μια ψηφοφορία στην κάτω βουλή για την έγκριση της συμφωνίας.

Τι συνέβη νωρίτερα

Σε μαραθώνιο εξελίχθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου καθώς  ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι ώρα Βρετανίας.

Παρότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, τελικά η Μέι έκανε πίσω, έπειτα από την γκρίνια βουλευτών που διαμαρτύρονταν γιατί θα μιλούσε στον Τύπο πριν να ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Τελικά ο Νικ Χαρντ, μέλος της κυβέρνησης, τους ενημέρωσε ότι η Τερέζα Μέι δεν θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

«Δεν θα γίνει συνέντευξη Τύπου απόψε. Υπήρχε ανησυχία στο κοινοβούλιο για το ότι αυτό θα γινόταν προτού η πρωθυπουργός μιλήσει εδώ. Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συνεχίζεται, οπότε η Βουλή μπορεί να αντιληφθεί ότι η πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να έρθει εδώ. Ελπίζω αυτό να καθησυχάζει τα μέλη που ανησυχούσαν για τον σεβασμό στο κοινοβούλιο», ανέφερε ο Χαρντ μιλώντας σε βουλευτές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.