ΕΛΛΑΔΑ

Eν μέσω πολιτικής κόντρας ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Επιμένουν στις καταλήψεις οι μαθητές για το Μακεδονικό

Οξύτατη κόντρα στην κεντρική πολιτική σκηνή ξέσπασε ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ για τις μαθητικές καταλήψεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τη στάση του στηρίζει κινητοποιήσεις που υποδαυλίζονται από την Χρυσή Αυγή.

Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει κατά των καταλήψεων και ξεκαθαρίζει ότι δεν χαρίζει τους μαθητές στην ακροδεξιά.

«Η σιωπή Μητσοτάκη για τις ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία ισοδυναμεί με στήριξη του ίδιου προσωπικά σε αυτές. Συμφωνεί ο αρχηγός της ΝΔ με τη συμπόρευση των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών, αλλά και κεντρικών στελεχών της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή στο θέμα αυτό;» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ δηλώνει κατά των καταλήψεων, ενώ κύκλοι της Πειραιώς τόνιζαν, μεταξύ άλλων ότι «ο καθένας μπορεί να κινητοποιηθεί όπως νομίζει αλλά όχι με κλειστά σχολεία. Η ΝΔ θέλει ανοιχτά σχολεία και ανοιχτά μυαλά».

Απαντώντας στις πηγές της Πειραιώς ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει μεταξύ άλλων, ότι «η ΝΔ αναγκάστηκε να διαχωρίσει τη θέση της από τις ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία. Όμως, οι ακραίες, μισαλλόδοξες και διχαστικές δηλώσεις των Γεωργιάδη-Βορίδη, τις οποίες επανέλαβαν και σήμερα, αλλά και οι ακροδεξιές ανακοινώσεις της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών, δεν αντιμετωπίζονται μέσω ανώνυμων πηγών και διαρροών. Θα πρέπει να καταδικαστούν επίσημα και έμπρακτα».

Στη Νέα Δημοκρατία επιτέθηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για τις μαθητικές καταλήψεις.

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντέννα, ο Κώστας Γαβρόγλου υποστήριξε ότι «η Χρυσή Αυγή καπηλεύεται τις μαθητικές καταλήψεις και η ΝΔ σιγοντάρει». Οπως είπε, απαντώντας στην ερώτηση γιατί η κυβέρνηση με τα σχόλια που έκανε «χαρίζει» τους μαθητές στη Χρυσή Αυγή, «εμείς, και εγώ και η κυβέρνηση δεν έχει πει τίποτα για για τους μαθητές και τις καταλήψεις. Η ΝΔ άφηνε Βορίδη και Γεωργιάδη και έκαναν παιχνίδι. Τώρα είδαν ότι οι καταλήψεις είναι στο 13% και λένε, μέσω κύκλων, ότι είναι κατά των καταλήψεων. Πρέπει να συνταχθούμε κατά του φασισμού. Εμείς σεβόμαστε τα άτομα που διαδηλώνουν και εκφράζουν τη διαφορετική άποψη, αλλά είναι άλλο ένα ναζιστικό κόμμα να θέλει να το καπηλευτεί αυτό και να μην υπάρχει αντίδραση.

«Ξαφνικά ξυπνά ένα κίνημα μέσα στα σχολεία το οποίο λέει είναι κατά της «Συμφωνίας των Πρεσπών». Δεν είναι κακό να υπάρχει και η φωνή η πατριωτική. Εγώ δεν χαρίζω αυτά τα παιδιά στην Χρυσή Αυγή, δεν τα χαρίζω», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ στον Real fm, Γιάννης Βρούτσης.

Ποσοστά συμμετοχής στις καταλήψεις σύμφωνα με το υπουργείο

Με αφορμή τις καταλήψεις που είχαν εξαγγελθεί, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενημερώνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, το ποσοστό των καταλήψεων στα Γυμνάσια είναι 13,9%.

Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας εκτιμούν ότι από σήμερα αναμένεται να εκτονωθεί η κατάσταση.

Στην Αττική, τα σχολικά συγκροτήματα όπου δεν έγιναν μαθήματα ανέρχονται σε 50.Οι μεγαλύτερες μαθητικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη όπου περισσότερα από 100 σχολεία συμμετέχουν στις καταλήψεις. Επίσης, χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν αντιφασιστικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.Στη Θεσσαλονίκη πάντως χιλιάδες μαθητές βάδισαν το πρωί και το μεσημέρι κοντά στον Λευκό Πύργο και φώναξαν συνθήματα κατά του πρωθυπουργού έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.Ένταση σημειώθηκε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όταν κάποιο προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν το κιγκλίδωμα και να εισβάλουν στο κτήριο. Επεισόδια πραγματοποιήθηκαν όταν κουκουλοφόροι συμμετέχοντες στην μαθητική πορεία συγκρούστηκαν με αντιεξουσιαστές με συνέπεια να παρέμβει η Αστυνομία, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

ΔΑΚΕ καθηγητών: Τόνοι λάσπης από Σύριζα

«Εντρομοι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Παιδείας και τα αριστερά δεκανίκια τους, παρακολούθησαν την έκρηξη οργής του μαθητικού κινήματος για την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα της Μακεδονίας. Επειδή είναι συνήθης τακτική τους να προβοκάρουν κάθε εκδήλωση που δεν ελέγχουν, προχώρησαν στην εκτόξευση τόνων λάσπης εναντίον όσων είχαν αντίθετη άποψη με αυτούς», λέει η ΔΑΚΕ καθηγητών και τονίζει:

Για την αποκατάσταση της αλήθειας επισημαίνουμε τα εξής:

• Η ΔΑΚΕ Καθηγητών είναι αντίθετη από θέση αρχής στις καταλήψεις σχολικών χώρων. Εμείς δεν αλλάζουμε θέση ανάλογα με τη θεματολογία και την ιδεολογική κατεύθυνση των καταληψιών, όπως κατ’ εξακολούθηση κάνουν οι δυνάμεις της Αριστεράς.

• Η ΔΑΚΕ Καθηγητών στήριξε το δικαίωμα των μαθητών να διαδηλώσουν για ένα μείζον εθνικό ζήτημα, όπως είναι το ζήτημα της Μακεδονίας.

• Καταδίκασε την τακτική της Αριστεράς να συκοφαντεί και να ποινικοποιεί κάθε πατριωτική εκδήλωση.

• Στηλίτευσε τη στοχοποίηση ανήλικων μαθητών ως ακροδεξιών, φασιστών και χρυσαυγιτών, επειδή είχαν το «θράσος» να εκφράσουν τις εθνικές τους ανησυχίες για τη Μακεδονία.

• Επεσήμανε την αντιδημοκρατική τακτική της Αριστεράς να απαγορεύει στους υπόλοιπους Έλληνες να έχουν αντίθετη άποψη και να την εκφράζουν.

• Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ Καθηγητών, ούτε μετείχαν της διαδικασίας των καταλήψεων, ούτε υποκίνησαν τους μαθητές τους, ούτε συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Μήπως χρειάζεται να θυμίσουμε στην αριστερή πλειοψηφία της ΟΛΜΕ ότι αριστεροί συνδικαλιστές στο πρόσφατο παρελθόν παρακινούσαν τους μαθητές σε καταλήψεις κατά των τότε κυβερνώντων και συμμετείχαν σε πορείες, στις οποίες οι μαθητές φώναζαν «Να καεί, να καεί το μπουρ…. η Βουλή»;

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών καταγγέλλει τα πάσης φύσης αριστερά Μ.Μ.Ε που έσπευσαν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μας, υποστηρίζοντας ότι:

• Η ΔΑΚΕ Καθηγητών στηρίζει τις καταλήψεις των μαθητών, αντί του σωστού ότι στηρίζουμε το δημοκρατικό δικαίωμα των μαθητών να εκφράσουν την άποψη τους και να διαδηλώσουν ελεύθερα.

• Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης χρησιμοποίησε στην ανακοίνωση της φρασεολογία χρυσαυγίτη βουλευτή, ενώ η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης είχε βγει μία μέρα νωρίτερα από την ανακοίνωση του χρυσαυγίτη βουλευτή!!! Εκτός εάν τον αντιγράψαμε…. με τηλεπάθεια!!!

Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η κρατική τηλεόραση, η οποία ανέλαβε για ακόμα μία φορά τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου, διαστρεβλώνοντας καταφανέστατα τα γεγονότα.

Επειδή όμως η γκεμπελίστικη προπαγάνδα έχει ημερομηνία λήξης, το τέλος των ψευδολόγων είναι πολύ κοντά».

Νίκος Φίλης για τις μαθητικές κινητοποιήσεις: Οι ευθύνες της ΝΔ και προσωπικά του προέδρου της κ. Μητσοτάκη είναι τεράστιες

«Η απόπειρα των ακροδεξιών και εθνικιστικών μορφωμάτων να εισβάλουν στα σχολεία και να ενσταλάξουν στην καρδιά των παιδιών μας το δηλητήριο του μίσους και του φασισμού απέτυχε. Στη συντριπτική πλειοψηφία των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, οι μαθητές αγνόησαν ή και αντιστάθηκαν στις λεγόμενες «εθνικιστικές καταλήψεις». Προδιαγράφοντας, έτσι, τις δυνατότητες για ένα πλατύ δημοκρατικό-αντιφασιστικό μέτωπο στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.

Οι ευθύνες της ΝΔ και προσωπικά του προέδρου της κ. Μητσοτάκη είναι τεράστιες. Όχι μόνο, δεν αποδοκίμασαν τις εθνικιστικές καταλήψεις, αλλά, με παρότρυνση της ακροδεξιάς τους πτέρυγας συμμετείχαν ενεργά. Η συνδικαλιστική τους παράταξη, η ΔΑΚΕ, αναπαρήγαγε σε ανακοίνωσή της τα λόγια ηγετικού στελέχους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής χωρίς καμία αντίδραση από τη ΝΔ. Στο όνομα της πατριδοκαπηλείας και της μικροπολιτικής ο κ. Μητσοτάκης, μετατρέπει το κόμμα του, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, σε συνιστώσα της ακροδεξιού- εθνικιστικού μετώπου.

Παρά τη σημερινή αποτυχία της ακροδεξιάς να καταλάβει τα σχολεία, δεν πρέπει να σταματήσει η επαγρύπνηση και η ενδυνάμωση των δημοκρατικών-αντιφασιστικών αντιλήψεων στη νεολαία. Πολιτικές δυνάμεις, οργανώσεις νεολαίας, αυτοδιοίκηση, κινήματα πολιτών, συνδικάτα και πρώτα-πρώτα οι εκπαιδευτικοί, όλοι ενωμένοι, οφείλουμε να δίνουμε παντού και πάντα τη μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και τη μαχητική απόκρουση κάθε ακροδεξιάς και φασιστικής απειλής».

Σε ανακοίνωση του τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής για τις καταλήψεις στα σχολεία τονίζεται:

«Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τα μέλη της σχολικής κοινότητας ενάντια στον φανατισμό και το μίσος. Καλεί όλες και όλους να μην επιτρέψουν να διχαστεί περαιτέρω η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά μέσα στους σχολικούς χώρους».

Ένωση Κεντρώων: Την Μακεδονία να την στηρίζουν οι νέοι μας με όλους τους τις δυνάμεις, αλλά με ανοιχτά σχολεία

«Την Μακεδονία να την στηρίζουν οι νέοι μας με όλους τους τις δυνάμεις, αλλά με ανοιχτά σχολεία».

Αυτό τονίζει η Ενωση Κεντρώων σε ανακοινωθέν σχετικά με τις μαθητικές καταλήψεις για το Μακεδονικό και υπογραμμίζει: «Οι μαθητές αισθάνονται προδομένοι από την ''Συμφωνία των Πρεσπών'', να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αλλά με ανοιχτά σχολεία.

Σχετικά με τις μαθητικές καταλήψεις που λαμβάνουν χώρα σε σχολεία των περιοχών της Μακεδονίας, που σιγά σιγά επεκτείνονται σε όλη την χώρα, είναι μεγάλο λάθος η κυβέρνηση να διακηρύττει ότι αυτές υποκινούνται από την Χρυσή Αυγή.

Η αντίδραση για την Συμφωνία των Πρεσπών είναι παλλαϊκή και οι μαθητές έχουν την προσωπικότητά τους. Βλέπουν ότι η κυβέρνηση παραδίδει τα πάντα στους ξένους και αισθάνονται προδομένοι. Εμείς στην Ένωση Κεντρώων τους καλούμε να συνεχίσουν τον αγώνα και τους προτείνουμε να μην κάνουν καταλήψεις, γιατί τα κλειστά σχολεία δίνουν τροφή στον κ. Τσίπρα να διαβάλλει και να υπονομεύει τους αγώνες τους».

Εισβολή σε σχολεία

Περίπου 30 άτομα εισέβαλαν στο σχολείο και έσκισαν πανό που έγραφε «έξω ο φασισμός από τα σχολεία», ενώ φώναξαν συνθήματα της Χρυσής Αυγής. Στην καταγγελία ενός πρωτόγνωρου επεισοδίου προχώρησε η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου που σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για εισβολή κουκουλοφόρων ακροδεξιών στο Καπετανάκειο.

Σύμφωνα με την καταγγελία περίπου τριάντα άτομα με κουκούλες εισέβαλαν στο σχολείο κατέβασαν και έσκισαν το πανό με σύνθημα «Έξω ο φασισμός από τα σχολεία» που είχε αναρτήσει η μαθητική κοινότητα στα κάγκελα του σχολείου.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια καταγγελία οι κουκουλοφόροι φώναξαν συνθήματα της Χρυσής Αυγής, ενώ ήταν οπλισμένοι με πέτρες. Τόσο η παρέμβαση του Συλλόγου Διδασκόντων όσο και του φύλακα του σχολείου ήταν καθοριστικές και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.