ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μουσική από άλλο πλανήτη

Επιστήμονες μελοποίησαν δεδομένα από το rover στον Άρη

Οι επιστήμονες έγραψαν μουσική κυριολεκτικά από άλλο πλανήτη. Ειδικότερα, δημιούργησαν μία δύο λεπτών συμφωνία από το πεντοσχιλιοστό ηλιοβασίλεμα στον Άρη που φωτογράφισε το ρόβερ Opportunity της NASA.

Το κομμάτι συντέθηκε από τη μετατροπή δεδομένων από το ρομποτικό σκάφος σε μουσικές νότες. Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Anglia Ruskin και Exeter συνέθεσαν ένα μουσικό κομμάτι σκανάροντας πίξελ-πίξελ τις φωτογραφίες από το ηλιοβασίλεμα, από τα αριστερά προς τα δεξιά.

Χρησιμοποίησαν φωτεινότητα, χρώματα και δεδομένα εδάφους από το ρόβερ για να δημιουργήσουν ήχους και μελωδίες, μία διαδικασία που ονομάζεται «ηχοποίηση δεδομένων». Η άλλη κοσμική μελωδία που ονομάζεται «Mars Mars Soundscapes, αναμένεται να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο συνέδριο Supercomputing SC18 στο Ντάλας την ερχόμενη εβδομάδα.

Παίζοντας μαζί με ένα βίντεο της ανατολής του ήλιου, η μελωδία θα είναι η πλησιέστερη σε αυτή που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να θεωρήσουν ως η πρώτη χειροπιαστή εμπειρία από την αυγή στον Κόκκινο Πλανήτη. Μάλιστα, θα παιχτεί με ειδικές συσκευές δονήσεων και το ακροατήριο θα μπορεί να νιώσει από πρώτο χέρι τις εξωγήινες δονήσεις του Άρη.

Ο δρ. Vicinanza, διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Μηχανικών Ήχου και Παιχνιδιών του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, δήλωσε: «Είμαστε εκστασιασμένοι για την παρουσίαση αυτής της δουλειάς για έναν τέτοιο συναρπαστικό πλανήτη».

Ακούστε το:

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.