ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αν και το 68% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό

Έρευνα: Επιφυλακτικοί οι νέοι απέναντι στο Διαδίκτυο

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, οι νεαροί χρήστες του Διαδικτύου εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στο μέσο με το οποίο έχουν μεγαλώσει.

Έρευνα που διεξήχθη σε νέους ηλικίας 18 έως 24 ετών, δείχνει ότι η «γενιά του Ίντερνετ» βλέπει με μισό... μάτι το Ίντερνετ.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Bild », το 68% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς το Ίντερνετ,ποσοστό σαφώς μικρότερο απ΄ότι πριν από τέσσερα χρόνια.

Το 2014, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 72%.

«Η "γενιά του Διαδικτύου" επικρίνει όλο και περισσότερο το μέσο», επισημαίνει η Ομοσπονδιακή Υπουργός Οικογένειας, Φραντσίκα Γκίφει εξαίροντας την αναγκαιότητα αλλαγών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη «U25» που παρουσιάστηκε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας στο Διαδίκτυο (DIVSI), όλο και περισσότεροι έφηβοι και νεαροί χρήστες του Διαδικτύου θεωρούν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα δεν είναι ασφαλή κι ότι το μέσο χρησιμοποιείται από πολλούς για να προσβάλλουν τους άλλους. Πολλές φορές και οι ίδιοι πέφτουν θύματα προσβλητικών σχολίων απλά και μόνο επειδή εκφράζουν την άποψή τους.

Έντονος ο σκεπτικισμός των νέων απέναντι στο Διαδίκτυο

- Αν και το 68% των ερωτηθέντων δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς το Διαδίκτυο, η εμπιστοσύνη των νέων απέναντι στο μέσο έχει μειωθεί σημαντικά. Το 2014, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 73%.
- Μόνο το 30% της «νέας γενιάς» πιστεύει στην ασφάλεια των προσωπικών του δεδομένων στο Διαδίκτυο.

«Η σύγκριση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης μελέτης του 2014 δείχνει ότι, οι νέοι του σήμερα αντιλαμβάνονται σημαντικά περισσότερους κινδύνους στη χρήση του Διαδικτύου από ότι πριν από τέσσερα χρόνια», επισημαίνει η καθηγήτρια Σίλκε Μποργκστεντ, Διευθύντρια Κοινωνικών Ερευνών και Επικεφαλής Μελετών στο Ινστιτούτο «SINUS».
- Το 69% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το Internet τους κάνει ευτυχείς. Και ότι είναι πρακτικό.
- Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων αντιλαμβάνονται το δίκτυο ως μία «περιοχή» στην οποία όσοι εκφράζουν τον εαυτό τους αναμένεται να προσβληθούν ή να προσβάλουν τους άλλους .
- Σε σύγκριση με το 2014, ο φόβος της δημοσίευσης ενοχλητικών ή οικείων θέσεων έχει αυξηθεί σημαντικά (δηλαδή κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.