ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ημερομηνίες και τα ποσά

Οι κατηγορίες των συνταξιούχων που μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά

Πέντε κατηγορίες παλαιών συνταξιούχων βρίσκονται στο επίκεντρο της θύελλας που έχει ξεσπάσει με τα αναδρομικά. Πρόκειται για συνταξιούχους που είχαν ήδη αποχωρήσει πριν από τις 13 Μαίου του 2016. Τα διεκδικούμενα αναδρομικά αφορούν στις μειώσεις που επιβλήθηκαν το 2012 και κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές. Δέκα μήνες μετά ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου που επιχειρεί να “εξουδετερώσει” το δημοσιονομικό κόστος των αποφάσεων του ανώτατου δικαστηρίου.

Το ζητούμενο που μένει να αποκαλυφθεί και με την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου είναι για ποιους υπάρχει έδαφος για διεκδικήσεις και σε ποιο εύρος. Από την μια νομικοί και εργατολόγοι υποστηρίζουν πως το κενό νόμου δεν ξεπερνά τους 10 μήνες δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015, όταν εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ μέχρι τον Μάιο του 2016 όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ άλλοι δικηγόροι επεκτείνουν την περίοδο μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018.

Αναλυτικά, οι πέντε κατηγορίες παλαιών συνταξιούχων, που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι:

1. Συνταξιούχοι από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που είχαν σύνταξη το 2012 μετά και τις παρακρατήσεις που επιβλήθηκαν το 2010 και το 2011 πάνω από 1.300 ευρώ μικτά και υπέστησαν μείωση 12% στο υπερβάλλον τμήμα της σύνταξής τους.

Στη ζυγαριά μπήκε το ακαθάριστο ποσό  της κύριας σύνταξης, πριν την αφαίρεση της κράτησης ασθένειας και του φόρου αλλά μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης του 2010 και της επιπλέον εισφοράς του 2011 καθώς και των μειώσεων του 2011.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.