ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλίμα ικανοποίησης στο Μαξίμου

Οι συντάξεις, το Μνημόνιο και το ανοιχτό πολιτικό παιχνίδι

Το σχέδιο αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του επόμενου έτους επεξεργάζεται ήδη το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που στην κυβέρνηση επικρατεί, ευλόγως, κλίμα ικανοποίησης για την χθεσινή –ενδεικτική- συνεδρίαση του Euroworking Group που επισφράγισε την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις.

Εξάλλου, το θέμα των συντάξεων αποτελούσε από την πρώτη στιγμή σοβαρή δοκιμασία για τη κυβέρνηση, με δεδομένο πως ακόμη και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αναγνώριζαν ότι όποιος κόψει συντάξεις, θα… χάσει τις εκλογές. Με άλλα λόγια, αν χρειαζόταν κάτι για να μην χαθεί από χέρι και προκαταβολικώς το πολιτικό παιχνίδι, αυτό ήταν να μην κοπούν οι συντάξεις. Από χθες, λοιπόν, αυτό φαίνεται να επιτεύχθηκε, καθώς στη συνεδρίαση των τεχνοκρατών εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ουδείς εξέφρασε κάποια ένσταση και όλοι στήριξαν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης πως τα νούμερα βγαίνουν και χωρίς τις περικοπές.

Σαφής ικανοποίηση

Εξάλλου, την ικανοποίησή του δεν έκρυψε χθες, μιλώντας στο «Θεσσαλονίκη Summit 2018» και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «Κασσάνδρες που διαψεύστηκαν». «Το τοπίο γύρω μας είναι πολύ διαφορετικό και πολύ πιο φωτεινό», είπε, προσθέτοντας πως τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι θετικά: «Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά και κατά τη συνεδρίαση του Euro working Group», τόνισε, προσθέτοντας πως «φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στη καταστροφή και προεξοφλούσαν την περικοπή των συντάξεων, αλλά και όσοι προεξοφλούσαν ότι δε θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλα στη φετινή ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, από αυτή εδώ την αίθουσα».
Τι σημαίνει «εκτός Μνημονίου»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «η χώρα για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια βρίσκεται εκτός μνημονίων» αλλά και πως «πετύχαμε παράλληλα μια συμφωνία για το χρέος που μας ανοίγει ένα καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας». «Το σημαντικότερο, με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, σε αντίθεση με τα δυο προηγούμενα, βρίσκονται πλέον στα χέρια μας τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής», πρόσθεσε, για να επισημάνει ότι «το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα πιο αισιόδοξο περιβάλλον θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στο φετινό προϋπολογισμό, όπου όχι μόνο δε θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη πραγματική οικονομία», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Με άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να στείλει μήνυμα πως αυτό που επετεύχθη χθες με τις συντάξεις είναι η επιστροφή στην… κανονικότητα και η επιστροφή των εργαλείων πολιτικής πίσω στα χέρια της κυβέρνησης.
Άλλωστε, σε αυτό ακριβώς το σημείο στάθηκε και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χθες στο δελτίο ειδήσεων του Kontra. Συγκεκριμένα, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε την σημασία να έχει μία χώρα στα χέρια της τα εργαλεία άσκησης πολιτικής και να αποφασίζει εκείνη τα μέσα και τις πολιτικές για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Παράλληλα, εξέφρασε και την βεβαιότητά της πως ό,τι έγινε με τις συντάξεις φέτος θα ισχύσει του χρόνου και για το αφορολόγητο, που έχει ψηφιστεί η μείωσή του από 1ης Ιανουαρίου του 2020.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Μαίρη 14:40 16/11/2018

    Αλήθεια γιατί χαίρεται και πανηγυρίζει η κυβέρνηση ? ΔΕΝ αντιλαμβάνεται ότι η η μη περικοπή των συντάξεων των παλιών συνταξιούχων δημιουργεί νέες μεγάλες ανισότητες σε βάρος των νέων , συνταξιούχων , όσων δηλ. οι συντάξεις τους θα υπολογισθούν με το Νόμο Κατρούγκαλου- Τσίπρα , οι οποίοι ενώ δουλεύουν και πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές 40 χρόνια , θα λάβουν μικρότερη σύνταξη από τους παλιούς συνταξιούχους . Τόσο θράσος ! Τόση υποτίμηση του νοητικού μας επιπέδου!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.