ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ, Η 26η ΜΑΪΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ...

Η εκλογολογία είναι η μόνη σταθερά στον πολιτικό διάλογο και τους κομματικούς σχεδιασμούς. Από το 2016 η αντιπολίτευση προφητεύει συνεχώς εκλογές, φτάσαμε όμως να τελειώνει και το 2018 κι ακόμη να μην υπάρχει σιγουριά για το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Τον Ιανουάριο; Τον Μάρτιο; Τον Μάϊο; Στο τέλος της τετραετίας; Ανάλογα με το τι νομίζει και κυρίως τι επιθυμεί ο καθένας δίνει και μια ημερομηνία. Αέρας κοπανιστός, αλλά πλέον δεν έχει σημασία αφού το 2019 είναι ούτως ή άλλως, βάσει του Συντάγματος, εκλογικό έτος. Το απώτατο χρονικό όριο διενέργειας εθνικών εκλογών είναι η 27η Οκτωβρίου, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η (οριακής νομιμότητας) 3η Νοεμβρίου. Αυτό τουλάχιστον λέει η γνωμοδότηση, δύο συνταγματολόγων, που έχει στο συρτάρι του ο πρωθυπουργός. Ό,τι δηλαδή οι εκλογές μπορούν, το αργότερο, να γίνουν έως και 40 ημέρες μετά τη συμπλήρωση της τετραετίας. 

Βεβαίως, όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα, δουλεύουν έχοντας την 26η Μαΐου ως την ημερομηνία που, μαζί με τις ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές κάλπες, θα στηθούν και εθνικές. Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τον πρωθυπουργό να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές ενωρίτερον, και κατά προτίμησιν τον Ιανουάριο, εν τούτοις "η τριπλή κάλπη" παραμένει (για τους λόγους που έχουμε αναφερθεί διεξοδικά στο παρελθόν) το κυρίαρχο και πλέον δημοφιλές σενάριο σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου, με μόνη εξαίρεση -από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού- τον Αλέκο Φλαμπουράρη, όστις επιθυμεί την ολοσχερή εξάντληση της τετραετίας. 

Ο νέος βασικός λόγος υπέρ του Μαΐου είναι ότι οι δανειστές, μέσω και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχουν διαμηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα εγείρουν σοβαρές ενστάσεις στην πρόθεσή του να μην περικοπούν οι συντάξεις αρκεί να μην κάνει αμέσως εκλογές. Εάν συμφωνήσουν, στο Γιούρογκρουπ, του Δεκεμβρίου να μην περικοπούν οι συντάξεις δεν μπορεί, του είπαν,  να προκηρυχθούν αμέσως εκλογές επειδή κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκληφθεί -και ορθώς- ως δώρο στον Τσίπρα και παρέμβαση, υπέρ της κυβερνήσεως, στις πολιτικές εξελίξεις, για την οποίαν θα έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται τα άλλα κόμματα και ιδιαίτερα η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που διεκδικεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση. Οι εταίροι-δανειστές δεν έχουν πρόβλημα εάν οι εκλογές γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές ή ακόμη καλύτερα στο τέλος της τετραετίας. "Όσο πιο μακριά είναι οι κάλπες τόσο πιο κοντά έρχεται η μη περικοπή των συντάξεων", μας λέει χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος εμπλέκεται στα της επιτηρήσεις της Ελλάδος μετά τη λήξη, τον Αύγουστο, του Προγράμματος Διάσωσης. 

Οι επιπλέον λόγοι που συνηγορούν υπέρ της τριπλής κάλπης είναι πρώτον, ότι το συνυποσχετικό Τσίπρα Καμμένου, για στήριξη της κυβερνήσεως, λήγει τον Μάρτιο όταν και θα έλθε στην ελληνική Βουλή για κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών. Και δεύτερον, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί, από την παρούσα Βουλή, όλα τα διαδικαστικά προβλεπόμενα για την αναθεώρηση, από την επόμενη Βουλή, του Συντάγματος. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι ακόμη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της συνταγματικής αναθεωρήσεως. Το πιθανότερο είναι όλες οι υπό αναθεώρηση διατάξεις, με εξαίρεση ίσως το άρθρο 86 (για την ευθύνη υπουργών), να ψηφιστούν μόνον από την κυβερνητική πλειοψηφία, με 151 ψήφους. 

Στην περίπτωση αυτή και εφόσον η επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία -της ΝΔ, όπως βασίμως πιθανολογείται- δεν συγκεντρώνει 180 ψήφους, προκειμένου να δώσει, στις υπό αναθεώρηση διατάξεις, το περιεχόμενο που αυτή επιθυμεί, τότε ενδέχεται η συνταγματική αναθεώρηση να ναυαγήσει. Η ηγεσία της ΝΔ, εφόσον είναι κυβέρνηση, το πιθανότερο είναι να μην επιτρέψει να ολοκληρωθεί η "συνταγματική αναθεώρηση του ΣΥΡΙΖΑ", όπως ήδη τη βαφτίζουν κορυφαία στελέχη της. Αυτό μπορεί να το κάνει εάν δεν φέρει το θέμα για συζήτηση στην πρώτη κοινοβουλευτική σύνοδο προς συζήτηση. Όμως η τελική της στάση, όπως μας λέει στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη, θα εξαρτηθεί από τις διατάξεις που θα έλθουν προς αναθεώρηση και από τις ψήφους που αυτές θα λάβουν. 

Ο λόγος πάντως που μπορεί η ΝΔ να ολοκληρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση, ακόμη κι αν διαφωνεί, είναι επειδή η κυβερνητική πρόταση, όπως την παρουσίασε ο πρωθυπουργός, προβλέπει συνταγματική καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος. Εάν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ την ψηφίσει και η ΝΔ τότε ίσως δεν θα χρειαστεί οι μεθεπόμενες εκλογές να γίνουν με απλή αναλογική. Δεν θα χρειαστούν δηλαδή οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να μην ισχύσει ο νόμος. Θα είναι αρκετές οι 180 που προβλέπονται για την συνταγματική αναθεώρηση. Και επειδή η κυβερνητική πρόταση δεν αναφέρει "απλή και άδολη αναλογική", αλλά "αναλογικό εκλογικό σύστημα", η ερμηνεία που μπορεί να δοθεί, στο τι είναι αναλογικό, θα εναπόκειται στη βούληση της επόμενης κυβερνητικής πλειοψηφίας. Εξάλλου και το υφιστάμενο σύστημα είναι αναλογικό. "Ενισχυμένη αναλογική" λέγεται. Δεν είναι σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη επειδή κατανόησε τους κινδύνους που κρύβει η απλή αναλογική για την κυβερνητική και πολιτική ευστάθεια, το πιθανότερο είναι να μην έχει γίνει κατανοητή, στον ίδιον και στους επιτελείς του, η επίπτωση που μπορεί να υπάρξει στον νόμο για την απλή αναλογική, με τον οποίον θεωρεί ότι μπορεί να θέσει σε πολιτική ομηρία τον αντίπαλό του Κυριάκο Μητσοτάκη, εάν η ΝΔ δεν λάβει στις εκλογές αυτοδυναμία. 

Ανεξαρτήτως του τι ισχύει με την πρόταση για "αναλογικό εκλογικό σύστημα" ή για τον χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές το σίγουρο είναι πως μέχρι τα Χριστούγεννα ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είπε και στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει κάθε βδομάδα να έχει και μια θετική είδηση για την κυβέρνηση και περί αυτήν να διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος και η κομματική αντιπαράθεση. Έτσι ελπίζει να αλλάξει και το πολιτικό κλίμα και να σμικρύνει τη διαφορά από τη ΝΔ. Η επιστροφή των αναδρομικών θα είναι για την πρώτη εβδομάδα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τη δεύτερη, η μείωση του ΕΝΦΙΑ την τρίτη, οι αυξήσεις σε κατώτατο και υποκατώτατο μισθό την επόμενη και ούτω καθ' εξής μέχρι να ολοκληρωθεί το "μαρτύριο της σταγόνας" για τη ΝΔ, όπως έχει χαρακτηρίσει τα νομοσχέδια με τα μέτρα που θα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή και τα οποία είχε ανακοινώσει στη ΔΕΘ. Η μη περικοπή των συντάξεων ενδέχεται πάντως να μην γίνει με νόμο, αλλά να περιλαμβάνεται ως προέβλεψη στον προϋπολογισμό, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι νόμος του κράτους και ισχύει από τη στιγμή της ψήφισής του. Αυτό μπορεί να γίνει προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στη βούληση της κυβερνήσεως και την ανάγκη των εταίρων-δανειστών να μην εμφανιστούν, στην κοινή γνώμη και τα  κοινοβούλια των χωρών τους, ως ανακόλουθοι στα όσα έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση. Εξυπακούεται ότι σε περίπτωση που για τη μη περικοπή των συντάξεων επιλεγεί ο δρόμος του προϋπολογισμού και όχι της ψήφισης άλλου νόμου, που θα καταργεί τον ισχύοντα, θα υπάρξουν πολιτικές ενστάσεις και εντάσεις. 

Η στρατηγική του Τσίπρα πάντως είναι η ένταση. Όχι με τους ξένους και τους δανειστές, εκεί θέλει ηρεμία, αλλά με τον Μητσοτάκη. Και δεν είναι μόνον τα νομοσχέδια με τα θετικά, για τους πολίτες, μέτρα, η μη περικοπή των συντάξεων και ο προϋπολογισμός όπου θα επιδιώξει τη σύγκρουση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι και η συνταγματική αναθεώρηση καθώς και η Συμφωνία των Πρεσπών όταν θα έλθει, προς κύρωση στη Βουλή. Η επιλογή Τσίπρα είναι "ανηλεής πόλεμος με τον Μητσοτάκη προσωπικά και τη δεξιά ευρύτερα". Αυτή άλλωστε είναι και η εντολή που έχει δώσει στους συνεργάτες του και την οποίαν αναμένει "να εκτελέσουν με πάθος οι βουλευτές και τα στελέχη κόμματος το επόμενο εξάμηνο" προκειμένου αφενός "να κλείσει όσο γίνεται περισσότερο η ψαλίδα της διαφοράς από τη ΝΔ" και αφετέρου, με βάση και τα ποσοστά που θα λάβουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, "να ξεκαθαρίσει το ποιός είναι το αφεντικό στην Προοδευτική Παράταξη". 

Στη στρατηγική της σύγκρουσης εντάσσονται και όλα όσα παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα με τις δικαστικές περιπέτειες είτε παλαιών υπουργών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιάννος Παπαντωνίου, είτε με τη διατύπωση κατηγοριών σε βάρος πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης για υποθέσεις που σχετίζονται με το χώρο της υγείας, όπως αυτές των Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, Ερρίκος Ντυνάν, εμβόλια, αρθροσκοπήσεις κ.α.. Υποθέσεις που το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανεβάσουν στο κατακόρυφο την πολιτική ένταση, ενώ οπωσδήποτε φρύγανα στη φωτιά θα ρίξει και το άνοιγμα, από τη δικαιοσύνη, του φακέλου με τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων και τη διερεύνηση των ευθυνών που τυχόν υπάρχουν σε πολιτικά και τραπεζικά στελέχη. Ακόμη και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια ο Τσίπρας θέλει να την αξιοποιήσει για να συγκρουστεί με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Σφάλλουν όσοι θεωρούν ότι η εφαρμογή της απόφασης με νομοσχέδιο και όχι με Προεδρικό Διάταγμα γίνεται προκειμένου να υπάρξει συναίνεση στο θέμα αυτό. Ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να εξοργίστηκε με τον Νίκο Κοτζιά, επειδή θεώρησε ότι προσπάθησε να τον παγιδεύσει και να τον φέρει προ τετελεσμένων, όμως, όπως είπε σε συνεργάτες του, θέλει η ψήφιση για επέκταση της αιγιαλίτιδας να γίνει από τη Βουλή προκειμένου, μετά το Μακεδονικό, να καταδείξει τις διαφορές που έχει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, ευρύτερα στα λεγόμενα εθνικά θέματα.

Αυτή άλλωστε θα είναι και η προεκλογική του ατζέντα. "Θα καλέσει το λαό να επιλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους και αντιλήψεις για την οικονομία, τα δικαιώματα, τους θεσμούς, την εξωτερική πολιτική. Ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, την προόδο και τη συντήρηση", μας λέει στενός του συνεργάτης που μαζί με άλλους ετοιμάζουν από τώρα τα συνθήματα, τα πολιτικά διλήμματα και τα διακυβεύματα των εκλογών. 

Τα ανωτέρω συμπληρώνονται κι από μια, ακόμη πιο αισιόδοξη, ματιά του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου για τις δημόσιες υποθέσεις, τα πολιτικά πράγματα και την κομματική αντιπαράθεση. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τις δημοσκοπήσεις. Μπορεί όλες οι μετρήσεις να δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται με διαφορά που κινείται στην περιοχή του 10%, όμως όπως ενημερώθηκαν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τους αρμοδίους στην Α' Αθήνας το ποσοστό τους είναι στο 23%, στο σύνολο της Β' Αθήνας φτάνει το 26%, στην Κρήτη συνεχίζουν να είναι πρώτο κόμμα έστω κι αν το ποσοστό τους έχει υποχωρήσει στο 30%. Με βάση αυτά ορισμένοι θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα πέσει κάτω από 25%. Εκτίμηση με την οποίαν συμφωνούν και κάποιοι δημοσκόποι, οι οποίοι έχουν τη γνώμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φτάσει το ποσοστό του Ιουνίου 2012 (26,7%) και η ΝΔ να ξεπεράσει κατά 1-2 μονάδες το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 (36,34%). Βεβαίως τα πάντα θα εξαρτηθούν από την αποχή. Στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι έχασε σχεδόν 300.00 ψηφοφόρους εν τούτοις το ποσοστό του έπεσε μόλις 0,9%, η δε ΝΔ αν και έχασε περισσότερους από 200.000 ψηφοφόρους εν τούτοις ανέβηκε κατά 0,3% το υψηλότερο που μπορεί να φτάσει είναι το 36-37%. Αυτό συνέβη επειδή ψήφισαν 760.000 λιγότεροι. Αν στις επερχόμενες εκλογές οι ψηφοφόροι είναι λιγότεροι από τους 5. 567.930 που προσήλθαν στις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2015 και το ποσοστό της αναντιπροσώπευτης ψήφου είναι μεγαλύτερο από το 6,41% και το 8,62% που είχαμε αντίστοιχα τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 τότε και τα δύο κόμματα θα πάρουν υψηλότερα, απ' ότι αναμένεται, ποσοστά και η ΝΔ μπορεί να κατά κτήσει την  αυτοδυναμία. 

Όλα τα ανωτέρω ισχύουν εφόσον Κοτζιάς και Καμμένος καθήσουν φρόνιμα και δεν δημιουργήσουν μέχρι τον Μάρτιο προβλήματα. Κάτι που όχι μόνον αμφισβητείται απ' όλους, αλλά είναι το μόνο που ανησυχεί, και μάλιστα έντονα, τον Τσίπρα. Δεν ξέρει πως πρόκειται να συμπεριφερθούν οι δύο άνδρες και σε τι άλλα θέματα θα επιλέξουν να καταστήσουν διακριτές τις διαφορές τους από τις πολιτικές του Μαξίμου ή σε τι αποκαλύψεις μπορούν να προβούν για πρόσωπα και θέματα, που εκ της θέσεως του γνώριζαν και γνωρίζουν. Και βέβαια τα ανωτέρω ισχύουν και υπό μία άλλη προϋπόθεση: Εάν στον ΣΥΡΙΖΑ καταφέρουν να υποβαθμίσουν τις διαφορές μεταξύ των πρωτοκλασάτων στελεχών και να παραμείνουν ενωμένοι. Η εξουσία είναι συγκολλητική ουσία, ενώ η προοπτική απώλειας της δρα διαβρωτικά και πυροδοτεί εντάσεις, που ορισμένες φορές μπορεί να γίνουν και αιτία να ακουστούν βαριές εκφράσεις, όπως προ ημερών στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ΕΡΤ και τις γενικότερες σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα Μέσα Ενημέρωσης και τους ιδιοκτήτες των...

9 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. GEORGIA. 10:08 11/11/2018

  Τον καθε ρουφιανο ψηφοφορο οπως τις πατσαβουρες καθαριστριες του ΥΠ.ΟΙΚ, διοριζει στο διαλυμενο Ελληνικο Δημοσιο ο Τσιπρας και τους πληρωνουμε ολοι εμεις οι μαλ@κες Ελληνες φορολογουμενοι για να συνεχισει να κυβερνα αυτο το αθλιο τσογλανι ο καραγκιοζης Τσιπρας. Φυσικα και δεν τους πληρωνει απο τα πολλα χρηματα που του αφησε ο συνεργατης της χουντας μπαμπας του. Τους πληρωνουμε απο τον ΕΝΦΙΑ, τις εκτακτες εισφορες, απο την βαρια ατομικη μας εμμεση και αμμεση φορολογηση και απο τα χρηματα που εισπρταει και μεσω εισπρακτικων Εταιρειων η ΔΕΗ του απατεωνα Παναγιωτακη καθε μηνα.Στις εκλογες Αλεξη παρε φορα και ελα να παρεις απο τα τρια το μακρυτερο πολιτικε απατεωνα. Εμενα με εχουν κλεψει οι αλλοδαποι κακοποιοι που κουβαλησες εδω τρεις φορες παλιομαλ@κα. Στις εκλογες θα στον καρφωσω ασαλιωτο και οχι φυσικα με την Νεα Δημοκρατια οπως εσυ θα ηθελες ρουφιανε του συστηματος.

 2. SPARTA. 9:59 11/11/2018

  Ο Τσιπρας κυριε Φελεκη χανει. Το δειχνουν ολα τα γκαλοπ και η τραγικη Ελληνικη καθημερινοτητα. Οτι και να κανει αυτος ο αλητης , θα χασει γιατι τον μισουμε.Μισουμε αυτον και τα καθαρματα που τον περιβαλουν, οπως την κουραδα τον Καμμενο, τον μπουχεσα Νικο Φιλη και ολα τα φαιστομουτρα που εχει γυρω του. Μας κατεστρεψε και μας διελυσε την ζωη ο ανικανος αλητης Τσιπρας που δηθεν ηρθε για να τα αλλαξει ολα προς το χειροτερο φυσικα και στην πορεια εγιναν μαζι με τον Καμμενο οι πιο πιστες πουτ@νες των ξενων τοκογλυφων.Η προσπαθεια αυτου του ανικανου καραγκιοζη του Τσιπρα να μαθει να κυβερναει στοιχισε στους Ελληνες αλλα 140 Δις επιπλεον χρεους.Θα παει τις εκλογες μεχρι το εσχατο οριο τους παραβιαζοντας ακομη μια φορα το Συνταγμα το οποιο εχει κανει κουρελοχαρτο με τα μνημονια, τους εφαρμοστικους νομους, τις παρανομες Ελληνοποιησεις αλλοδαπων λαθρομετανστων.Περιμενουμε ολοι οι Ελληνες τις Εθνικες εκλογες και Ευροεκλογες για να ξεσκισουμε τους αλητες της κυβερνησης και να τους πουμε με την ψηφο μας Τσιπρα, Καμμενε, Πολακη, Γεροβασιλη, Παπαδημουλη, Φιλη, Παπακωστα αντε και γ@μηθειτε μουνοπ@να.

 3. GEORGIA. 9:59 11/11/2018

  Ο Τσιπρας κυριε Φελεκη χανει. Το δειχνουν ολα τα γκαλοπ και η τραγικη Ελληνικη καθημερινοτητα. Οτι και να κανει αυτος ο αλητης , θα χασει γιατι τον μισουμε.Μισουμε αυτον και τα καθαρματα που τον περιβαλουν, οπως την κουραδα τον Καμμενο, τον μπουχεσα Νικο Φιλη και ολα τα φαιστομουτρα που εχει γυρω του. Μας κατεστρεψε και μας διελυσε την ζωη ο ανικανος αλητης Τσιπρας που δηθεν ηρθε για να τα αλλαξει ολα προς το χειροτερο φυσικα και στην πορεια εγιναν μαζι με τον Καμμενο οι πιο πιστες πουτ@νες των ξενων τοκογλυφων.Η προσπαθεια αυτου του ανικανου καραγκιοζη του Τσιπρα να μαθει να κυβερναει στοιχισε στους Ελληνες αλλα 140 Δις επιπλεον χρεους.Θα παει τις εκλογες μεχρι το εσχατο οριο τους παραβιαζοντας ακομη μια φορα το Συνταγμα το οποιο εχει κανει κουρελοχαρτο με τα μνημονια, τους εφαρμοστικους νομους, τις παρανομες Ελληνοποιησεις αλλοδαπων λαθρομετανστων.Περιμενουμε ολοι οι Ελληνες τις Εθνικες εκλογες και Ευροεκλογες για να ξεσκισουμε τους αλητες της κυβερνησης και να τους πουμε με την ψηφο μας Τσιπρα, Καμμενε, Πολακη, Γεροβασιλη, Παπαδημουλη, Φιλη, Παπακωστα αντε και γ@μηθειτε μουνοπ@να.

 4. Γιώργο μην αρχίζεις το Κκε με την Χα και ξαναψήφισε Τσιπρα. Ο Μήτσος δεν «άλλαξε»ούτε τα ρούχα του. Σε αντίθεση ο Τσιπρας έμεινε ο ίδιος, εκείνος που ήταν εκείνος είναι, όσα πήρε τότε τόσα θα πάρει και όταν γίνουν όποτε γίνουν.

 5. Nikiforos 6:55 07/11/2018

  Κρατάω την πρόβλεψη για 36%+ για τη ΝΔ και όταν γίνουν εκλογές και είναι στο 30% με το ζόρι θα στην τρίψω στην μούρη παπαγαλάκι

 6. Πακ 14:27 06/11/2018

  35 Νδ 28,5 Συριζα τοσο θα επαιρναν αν γινοταν την Κυριακη εκλογες….Κιναλ καπου στο 8-9 Χρ.Αυγη 6 Κκε 7

 7. === O ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΣΧΕΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ.
  === ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο,ΤΙ ΤΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ (Ο,ΤΙ ΚΑΤΕΒΕΙ ΤΟΥ ΛΩΛΟΣΤΕΦΑΝΗ,
  ΛΕΕΙ ΜΙΑ ΘΥΜΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ), ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ
  ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΛΙΚΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΖΩΙΚΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

 8. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κάτω από 25%. Περίπου 21-22%, όχι περισσότερο. Η ΝΔ θα είναι 35-36%. Το ΚΙΝΑΛ αν κατέβει ως «νέο ΠΑΣΟΚ» θα πάρει κοντά στο 12%. ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή αθροιστικά θα είναι στο 14-15%. Και το υπόλοιπο περίπου 15% θα το μαζέψουν ο Λεβέντης, ο Καμμένος, ο Θεοδωράκης, ο Λαφαζάνης, η Ζωή, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Βελόπουλος, ο Βαρουφάκης, ο Καρατζαφέρης και οι υπόλοιποι.

 9. Οπεινασμενος καρβελια ονειρευεται

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.