ΚΟΣΜΟΣ
ΟΗΕ
«Υγρός τάφος» η Μεσόγειος για πάνω από 2000 μετανάστες από τον Ιανουάριο

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουάριο στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πως περισσότεροι από τους μισούς έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να φθάσουν στην Ιταλία.
«Περίπου 105.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη μέχρι σήμερα φέτος και ο αριθμός των ζωών που χάθηκαν στη Μεσόγειο ξεπέρασε τις 2.000», δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), ο Τσάρλι Γιάξλεϊ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Οι αριθμοί είναι ωστόσο μειωμένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο Τζόελ Μίλμαν, εξήγησε πως «είναι το πέμπτο έτος στη σειρά» που ξεπερνιέται το όριο των 100.000 προσφύγων και μεταναστών.
Όμως, πρόσθεσε, φέτος το όριο αυτό συμπληρώθηκε πολύ αργότερα απ΄ό,τι τα προηγούμενα χρόνια: συγκριτικά, ο αριθμός αυτός είχε συμπληρωθεί τον Ιούλιο πέρυσι.
Η Ισπανία έγινε φέτος ο κύριος προορισμός των μεταναστών και των προσφύγων, με περισσότερες από 49.000 αφίξεις διά θαλάσσης και ακολουθούν η Ελλάδα (περισσότερες από 27.700 αφίξεις) και η Ιταλία (περισσότερες από 22.160 αφίξεις).
Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους σημειώθηκαν στην προσπάθεια των μεταναστών και των προσφύγων να φθάσουν στην Ιταλία (περισσότεροι από 1.260 θάνατοι).

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...