ΚΟΣΜΟΣ

H μία από τις δύο πρώτες μουσουλμάνες που εκλέγονται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Ιλχάν Όμαρ: Aπό προσφυγικό καταυλισμό στην Κένυα στο αμερικάνικο Κογκρέσο

Απίστευτο φαίνεται σε όλους όσοι την γνώριζαν πριν από περίπου 20 χρόνια στον προσφυγικό καταυλισμό στην Κένυα, όπου είχε καταφύγει η οικογένειά της για να γλιτώσει από τον εμφύλιο πόλεμο στη Σομαλία, ότι κατάφερε να εκλεγεί και μάλιστα ως η μία από τις δύο πρώτες μουσουλμάνες που εκλέγονται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Tο αδύνατο και ντροπαλό κοριτσάκι που ζούσε δίπλα τους στον καταυλισμό, η 37χρονη σήμερα Ιλχάν Όμαρ, έγινε βουλευτής της Μινεσότα.

"Μας έκανε υπερήφανους", λένε γείτονες και συγγενείς της στην απομακρυσμένη πόλη Νταντάαμπ της Κένυας.

"Οι γυναίκες εδώ μιλούν γι'αυτήν", δηλώνει η Φαντούμο Κουούσο στον Guardian.

"Η οικογένειά μου έμενε σε σκηνή και η οικογένεια της Ιλχάν σε μια καλύβα από ξύλα και ύφασμα (...) Είμασταν γειτόνισσες στον καταυλισμό ", θυμάται. "Η ζωή ήταν πολύ σκληρή τότε. Ήταν ακριβώς μετά τον εμφύλιο στη Σομαλία και ο καταυλισμός ήταν γεμάτος. Στην αρχή δεν υπήρχε καν σχολείο", λέει.

Η Όμαρ γεννήθηκε στο Μογκαντίσου, αλλά μεγάλωσε στην πόλη Μπαϊντόα. Σε ηλικία 8 ετών έφυγε με τους γονείς της για να γλιτώσει από τον εμφύλιο και έμεινε τέσσερα χρόνια στον καταυλισμό Νταντάαμπ στην γειτονική Κένυα.

"Η ασφάλεια στον καταυλισμό ήταν ανύπαρκτη. Τα κορίτσια και οι γυναίκες βιάζονταν και φοβόμασταν πάντα τους άνδρες. Το βράδυ η μητέρα μου δεν με άφηνε να βγω έξω λόγω του κινδύνου", συνεχίζει η Κουούσο.

Το 1995 η Όμαρ έφτασε στις ΗΠΑ ως πρόσφυγας και εγκαταστάθηκε στη Βιρτζίνια, προτού μετακομίσει στη Μινεάπολη, το 1997. Το 2016 εξελέγη στο νομοθετικό σώμα της Πολιτείας και έγινε έτσι η πρώτη Αμερικανίδα σομαλικής καταγωγής βουλευτής στη χώρα.

"Μας έκανε υπερήφανους ως πρόσφυγες και ως Σομαλούς. Έδειξε ότι ακόμη κι αν είσαι πρόσφυγας μπορείς να πετύχεις (...) ελπίζουμε ότι θα υποστηρίξει τους πρόσφυγες", λέει ο Αμπντουλάχι Οσμάν Χατζί Άνταμ. "Όλοι λένε ότι οι πρόσφυγες είναι κακοί, αλλά αυτή απέδειξε ότι κάνουν λάθος", προσθέτει ο 46χρονος, ενώ η Κουούσο της απευθύνει το μήνυμα: "Σε παρακαλούμε, έλα να μας επισκεφθείς εδώ στην Νταντάαμπ".

"Η φωνή της στο Κογκρέσο εκπροσωπεί τις μειονότητες και οι πρόσφυγες είναι μειονότητα", ήταν το μήνυμα που της έστειλε από τον καταυλισμό ο Όμαρ Σέιχ Άχμεντ, ένας ξάδελφος του πατέρα της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.