ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές συγκρούσεις

Κολομβία: Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας μαχών

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι σχεδόν 400 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη βορειοανατολική Κολομβία εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και μελών μιας ομάδας που διακινεί ναρκωτικά, σε τμήμα της επαρχίας Νόρτε δε Σανταντέρ, κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε μια υπηρεσία του ΟΗΕ και πληροφορίες που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός RCN την Παρασκευή.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και της ομάδας που είναι γνωστή με την ονομασία Los Pelusos ξέσπασαν στους δήμους Ακαρί και Σαν Καλίξτο, δήλωσε ο Μιλσιάδες Πινσόν, ο δήμαρχος της πόλης Ακαρί.

Τα θύματα πιστεύεται ότι ήταν μέλη των δύο οργανώσεων. Οι αρχές αναμένεται να στείλουν στην περιοχή μια ανθρωπιστική επιτροπή για να προσφέρει βοήθεια στους εκτοπισμένους.

Οι μάχες προκάλεσαν «τον μαζικό εκτοπισμό τουλάχιστον 368 ανθρώπων (90 οικογενειών)» από την Πέμπτη στην περιοχή Κατατούμπο, ενημέρωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κολομβία σε ανακοίνωσή του.

Εκατοντάδες ακόμη πολίτες της περιοχής Κατατούμπο είτε άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους την Παρασκευή είτε έχουν παγιδευτεί εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλαν οι αρχές κι εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να βρεθούν στο μέσο διασταυρούμενων πυρών, προειδοποίησε το OCHA.

Στην ένοπλη ομάδα Λος Πελούσος έχουν ενταχθεί αποστάτες της — επισήμως διαλυμένης εδώ και τρεις δεκαετίες — οργάνωσης Στρατός Λαϊκής Απελευθέρωσης (EPL, μαοϊστές).

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του ELN με την κυβέρνηση ανεστάλησαν αφότου ανέλαβε την εξουσία ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, που ανήκει στη σκληρή δεξιά, τον Αύγουστο.

Η βία κλιμακώνεται σε τμήματα της Κολομβίας όπου ο ELN, η ομάδα Λος Πελούσος και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος συγκρούονται για την κυριαρχία σε εδάφη που έλεγχε προηγουμένως η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα μετά την ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε με την προηγούμενη κυβέρνηση της Κολομβίας τον Νοέμβριο του 2016.

Ο πρόεδρος Ντούκε ανήγγειλε ότι θα αναπτυχθούν άλλοι 5.000 στρατιώτες στην περιοχή Κατατούμπο, μετέδωσαν ΜΜΕ της Κολομβίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Κολομβία, η οποία σπαράσσεται εδώ και πάνω από μισό αιώνα από μια εξαιρετικά περίπλοκη εμφύλια σύρραξη, είναι η χώρα με τους περισσότερους εσωτερικά εκτοπισμένους (7,7 εκατομμύρια) στην υφήλιο, μετά τη Συρία (12 εκατ.), κατά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που δημοσιοποιήθηκαν το 2017

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.