ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με έναν Βρετανό αξιωματούχο

Λονδίνο και Βρυξέλλες είναι κοντά σε μία συμφωνία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Μια συμφωνία που θα δίνει στις χρηματοπιστωτικές εταιρίες του Λονδίνου βασική πρόσβαση στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, δήλωσε σήμερα Βρετανός αξιωματούχος.

Μια τέτοια συμφωνία θα έδινε στο Ηνωμένο Βασίλειο το ίδιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως σε μεγάλες αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρίες, ενώ παράλληλα θα το συνέδεε με τους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς της ΕΕ για πολλά χρόνια.

«Σημειώνουμε πρόοδο», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα βασίζεται στο υφιστάμενο σύστημα «ισοδυναμίας» της ΕΕ.

Δημοσίευμα της εφημερίδας The Times ανέφερε ότι επιτεύχθηκε μια προσωρινή συμφωνία που καλύπτει όλες τις διαστάσεις μιας μελλοντικής εταιρικής σχέσης ως προς τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, καθώς και την ανταλλαγή δεδομένων.

Μετά το σοκαριστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ το 2016, πολλοί τραπεζίτες και πολιτικοί ήλπιζαν ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια προνομιακή συμφωνία για να έχει εις βάθος πρόσβαση στις αγορές της ένωσης. Μια συμφωνία στο πλαίσιο της λεγόμενης «ισοδυναμίας» δεν εξασφαλίζει κάτι τέτοιο.

Επί του παρόντος, ως μέλος της ΕΕ, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες στη Βρετανία απολαμβάνουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε πελάτες σε όλη την Ένωση για όλες τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες. Το καθεστώς «ισοδυναμίας», ωστόσο, καλύπτει ένα πιο περιορισμένο φάσμα δραστηριοτήτων και εξαιρεί σημαντικές πτυχές, όπως τα δάνεια εμπορικών τραπεζών.

Η λίρα σημείωσε άλμα μετά το δημοσίευμα των Times, επεκτείνοντας τα κέρδη της στο 1,2914 δολάριο στις 10:55 ώρα Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.