ΚΟΣΜΟΣ

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Παλέρμο

Με επίσημο δείπνο των ηγετών ξεκινά η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει στο επίσημο δείπνο των ηγετών, με το οποίο ξεκινά η Διεθνής Διάσκεψη για την Λιβύη, στο Παλέρμο της Σικελίας, η οποία θα συνεχιστεί και την Τρίτη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης, με στόχο τον καθορισμό ενός «οδικού χάρτη» για το μέλλον της βορειαφρικανικής αυτής χώρας.

Στη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας βρίσκονται, μεταξύ των άλλων, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκασάν Σαλαμέ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, αλλά και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Από λιβυκής πλευράς είναι παρών ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ Αλ Σαράζ, ενώ ο ισχυρός άνδρας της Βεγγάζης, στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν θα πάρει μέρος στη Διάσκεψη, αλλά σε μια παράλληλη συνάντηση (στο περιθώριο των εργασιών ), λίγο έξω από το Παλέρμο. Συνολικά, οι αντιπροσωπείες είναι τριάντα οκτώ.

Οι κυρίως εργασίες της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Τρίτης.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι λόγω του άκρως διαιρεμένου πολιτικού σκηνικού της Λιβύης, είναι πολύ δύσκολο να προκύψουν αποτελέσματα τα οποία να καλύψουν όλο το φάσμα των θεμάτων που βρίσκονται στην ατζέντα. Αν όμως μπορέσει έστω να υπάρξει μια κοινή πορεία προς τις εκλογές (ο ΟΗΕ τις τοποθετεί κατά μέσα στον επόμενο Ιούνιο), χωρίς ηχηρές αμφισβητήσεις των απευθείας ενδιαφερόμενων πλευρών, η διεθνής συνάντηση του Παλέρμο θα ήταν εύλογο να θεωρηθεί επιτυχής.

«Ο Νέλσον Μαντέλα τόνιζε ότι ο συμβιβασμός είναι η τέχνη των ηγετών, και ότι οι συμβιβασμοί γίνονται με τους αντιπάλους και όχι με τους φίλους», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης.

 

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Παλέρμο

Απόψε στις 8.00, ώρα Ιταλίας, ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί σε δείπνο το οποίο θα παραθέσει ο Ιταλός ομόλογός του, Τζουζέπε Κόντε στους επικεφαλής των Αντιπροσωπειών.

Αύριο στις 8:15 πρωί, ώρα Ιταλίας, θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, και αργότερα στις 11:00, ώρα Ιταλίας θα γίνει η έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.