ΚΟΣΜΟΣ

Ομιλία

Μέρκελ: Εθνικισμός και όχι πατριωτισμός το να πιστεύει κανείς ότι θα τα καταφέρει όλα μόνος

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η πρώτη ομιλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στην Μπούντεσταγκ, μετά την ανακοίνωση ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών.

Αν και η Γερμανίδα καγκελάριος μιλούσε στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, αναφέρθηκε στον ρόλο της Γερμανίας στον σύγχρονο κόσμο και στην αξία του πατριωτισμού.

«Το να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να τα καταφέρει όλα μόνος και ότι πρέπει να σκέφτεται μόνο τον εαυτό του είναι καθαρός εθνικισμός, όχι πατριωτισμός», δήλωσε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Όπως τόνισε, το γερμανικό συμφέρον «επιβάλλει να σκεφτόμαστε πάντα και τους άλλους», ενώ πατριωτισμός σημαίνει να δέχεται κάποιος επωφελείς για όλους καταστάσεις.

Η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε κατά των «εθνικών εγωισμών» και προειδοποίησε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν διεθνείς συμφωνίες, εάν ο καθένας ασχολείται μόνο με το εθνικό συμφέρον του.

«Ο κόσμος του Ψυχρού Πολέμου ήταν απαίσιος, αλλά ήταν πιο ξεκάθαρος. Σήμερα υπάρχουν διάφορα κέντρα, για τα οποία δεν είναι ξεκάθαρο το πώς συνδέονται μεταξύ τους. Μια ισχυρή Ευρώπη είναι αποφασιστικής σημασίας για την Γερμανία. Το γερμανικό συμφέρον είναι να σκεφτόμαστε πάντα και τους άλλους. Αυτή είναι η επιτυχία της Ευρώπης και αυτή είναι η επιτυχία ενός πολυμερούς κόσμου», σημείωσε.

Παράλληλα, στήριξε τις διεθνείς συνεργασίες και υποστήριξε το σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση.

«Αυτή η συμφωνία για την μετανάστευση, όπως και το Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες», δήλωσε, «είναι η σωστή προσπάθεια απάντησης, προκειμένου να λύσουμε παγκόσμια προβλήματα διεθνώς, αλλά και μεταξύ μας». Η προσφυγική κρίση, συνέχισε, «έδειξε πόσο σημαντικό είναι η προσφυγική και η μεταναστευτική κρίση να επιλύονται σε διεθνές πλαίσιο συνεργασίας».

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας η συμφωνία, καθώς μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες της προσφυγικής κίνησης και της μετανάστευσης.

Η αιχμηρή απάντηση στην επικεφαλής του AfD

Παράλληλα, η Μέρκελ, σε μια ασυνήθιστη κίνηση, επιφύλαξε απάντηση στην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βάιντελ, η οποία εμπλέκεται σε σκάνδαλο παράνομων προεκλογικών δωρεών και μιλώντας σήμερα στην Bundestag τόνισε ότι δεν δέχεται μαθήματα ηθικής από την Καγκελάριο. «Βγείτε από τους γυάλινους πύργους σας και σταματήστε να πετάτε πέτρες οι οποίες στο τέλος θα πετύχουν εσάς τους ίδιους», είπε η κυρία Βάιντελ, για να της απαντήσει η Καγκελάριος: «Το ωραίο στις ελεύθερες συζητήσεις είναι ότι ο καθένας μιλάει για ό,τι νομίζει ότι είναι σημαντικό για τη χώρα».

Για το Brexit 

Αναφερόμενη στο Brexit, η καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι την έκτακτη σύνοδο κορυφής θα έχει διευθετηθεί και η επιφύλαξη που έχει εκφράσει η Ισπανία, λόγω του καθεστώτος του Γιβραλτάρ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.