ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από σήμερα

Μόνο ηλεκτρονικά από σήμερα οι αιτήσεις στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά

Από σήμερα Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και εφεξής ο ΕΦΚΑ θα δέχεται μόνο μέσω της ηλεκτρονικής του πλατφόρμας τις αιτήσεις των συνταξιούχων για την επιστροφή των αναδρομικών στην κύρια και την επικουρική σύνταξη και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις θα γίνονται δεκτές έντυπες αιτήσεις.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ πήρε την απόφαση λόγω του συνωστισμού που επικρατούσε στις υπηρεσίες και παρακώλυε τη λειτουργία του φορέα.

Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά με στόχο τη διακοπή της παραγραφής των διεκδικήσεων ξεπέρασαν ήδη τις 400.000 και οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως το τέλος του χρόνου θα διπλασιαστούν.

Η αίτηση δίνει στον συνταξιούχο περιθώριο 6 μηνών να σκεφτεί αν θέλει να καταθέσει αγωγή η οποία είναι απαραίτητη για την διεκδίκηση των αναδρομικών.

Το κόστος της ομαδικής αγωγής κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ ενώ της ατομικής φθάνει τα 400 ευρώ.

Οι αγωγές που κατατίθενται σήμερα θα εκδικαστούν πρωτόδικα σε 3-4 χρόνια.

Μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών περιμένουν στην... ουρά να εκδικαστούν 1700 αγωγές συνταξιούχων.

Οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους με αιχμή την επιστροφή των αναδρομικών. Έχουν ήδη αποφασίσει συγκεντρώσεις 20/11/2018 με τη συγκέντρωση συνταξιούχων Νότιας Ελλάδας στο Σύνταγμα, στις 28/11/2018 στην πανελλαδική απεργία με το ΠΑΜΕ και στις 15/12/2018 στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιούχων.

Όπως επαναλαμβάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί μετά το νόμο Κατρούγκαλου που λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις του ΣτΕ μηδενίζονται οι διεκδικήσεις.

Όμως υπάρχουν υποθέσεις που δικαιώθηκαν και αφορούν αναδρομικά και μετά την ψήφιση που νόμου, στις 13/5/2016. Οι περισσότεροι νομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση θεωρούν ότι τα αποτελέσματα του επαναυπολογισμού των συντάξεων γίνονται ορατά μετά την 1/1/209. Συνεπώς μπορεί να διεκδικηθεί η επιστροφή των αναδρομικών για την περίοδο Ιούνιος 2015 – Δεκέμβριος 2018.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της περιπεπλεγμένης αυτής υπόθεσης θα παίξει η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του επαναυπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου, από την οποία αναμένεται να φανεί τι περιθώρια υπάρχουν για να διεκδικηθούν αναδρομικά περισσότερων ετών.

Ο καταιγισμός των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τους συνταξιούχους προκαλέι πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο καθώς το κόστος των αναδρομικών είναι αστρονομικό. Πρόσφατα η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου είχε αναφέρει ότι το κόστος ανέρχεται σε 4.5 δισ. ετησίως.

Η κυβέρνηση, στην τροπολογία για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων έδωσε μια «γεύση» της τακτικής που θα ακολουθήσει για να μην απειληθούν οι προυπολογισμοί των επόμενων ετών αλλά και τα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση η τροπολογία «εξυπηρετεί πρωτίστως λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δεν περιορίζονται σε δημοσιονομικούς - ταμειακούς σκοπούς αλλά συνίστανται στην διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.