ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία στην Κομοτηνή

Ο Κοτζιάς διαφωνεί με Τσίπρα και καταθέτει δική του πρόταση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Σε συγκέντρωση στην Κομοτηνή μιλάει αυτήν την ώρα ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς.

Προσερχόμενος στο χώρο της ομιλίας και κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, κ. Πάνου Καμμένου, ότι ουδέποτε ανέφερε πως η κυβέρνηση έλαβε χρήματα από τον Σόρος, ο κ. Κοτζιάς σύμφωνα με το inkomotini.news, απάντησε με νόημα: «Τον κ. Καμμένο ρωτήστε. Αν τα παίρνει πίσω, χαρά μου».

Ο πρώην υπουργός μιλά αυτήν την ώρα σε εκδήλωση της πολιτικής Κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ» με θέμα: «Ελλάδα – Θράκη.. Δημοκρατία.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ήδη στη Συνταγματική Αναθεώρηση επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την διαφωνία του με την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και την ενίσχυση του ρόλου του.

Ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε με έμφαση ότι όσες φορές είχαμε δυϊσμό στην πολιτική ιστορία του τόυ δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα και πρόσθεσε ότι το «Πράττω» θα καταθέσει δική του πρόταση.

«Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα να εκλέγεται απευθείας από τον λαό. Αυτό το σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά στη Λατινική Αμερική, αυτό το σύστημα που λειτουργεί μέτρια σε ορισμένες χώρες, όποτε λειτούργησε στη χώρα μας δεν είχε καλά αποτελέσματα. Διότι στη χώρα μας η διαρχία, ήταν διαρχία μικρού χρόνου με προεδρία και διαρχία μεγάλου χρόνου με μοναρχία. Και ξέρουμε πού οδηγήθηκε η Ελληνική Δημοκρατία κάθε φορά που υπήρχε ένα σύστημα διαρχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοτζιάς εξειδικεύοντας την πρότασή του τόνισε πως «για αυτό εμείς κάναμε μια διαφορετική πρόταση, όπως στη Γερμανία να διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερο ξεχωριστό εκλογικό σώμα που να αποτελείται 50% - 60% από τους βουλευτές, και το υπόλοιπο κομμάτι να είναι 30% εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών ώστε να σπάει οποιαδήποτε διαδικασία που μπορεί να πάει σε κομματικά αδιέξοδα. Το υπόλοιπο 10% προσθετικά προς το αυστριακό - γερμανικό μοντέλο, να είναι κληρωτοί. Να αξιοποιήσουμε την παράδοση της Αθηναϊκής δημοκρατίας. Να είναι μέσα από την κλήρωση ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους που έχουν δικαίωμα ψήφου ένα 10% του εκλεκτορικού σώματος. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε 6 μήνες να ψηφίζει η Βουλή, ή να διαλύεται η Βουλή».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην Κινηματογράφος REX)

Δείτε την ομιλία του

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.