ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ραφαέλ Κορέα

Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού διώκεται στη χώρα του και ζήτησε άσυλο στο Βέλγιο

Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος διώκεται στη χώρα του κατηγορούμενος για απαγωγή, έχει ζητήσει άσυλο από το καλοκαίρι από τις αρχές του Βελγίου, όπου διαμένει με την οικογένειά του από το 2017, ανέφεραν δύο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση αυτή.

Ο Κορέα, πρόεδρος της χώρας του από το 2007 μέχρι το 2017, κλήθηκε την Τετάρτη από τις δικαστικές αρχές του Ισημερινού να επιστρέψει στο Κίτο για να δικαστεί, κατηγορούμενος για την εμπλοκή του στην απαγωγή ενός στελέχους της αντιπολίτευσης το 2012. Ο ίδιος δηλώνει αθώος και νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υποστήριξε ότι είναι θύμα «πολιτικής δίωξης» εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης. Κατηγορεί επίσης τον διάδοχό και πρώην σύμμαχό του, τον Λένιν Μορένο, για «συνωμοσία» σε βάρος του.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, το αίτημα για χορήγηση ασύλου υποβλήθηκε στις 25 Ιουνίου και εξετάζεται από τον Αύγουστο από τη Γενική Επιθεώρηση για τους πρόσφυγες και τους απάτριδες (CGRA).

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής, ο Νταμιέν Ντερμό, απέφυγε να σχολιάσει το θέμα. «Η εξέταση μιας υπόθεσης από τη CGRA διαρκεί κατά μέσο όρο τρεις μήνες. Υπάρχουν υποθέσεις για τις οποίες μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος», εξήγησε.

Ο 55χρονος Κορέα εγκαταστάθηκε τον Ιούλιο του 2017 στο Βέλγιο, τη χώρα από την οποία κατάγεται η σύζυγός του και όπου σπούδασε και ο ίδιος.

Στον Ισημερινό κατηγορείται ότι διέταξε την απαγωγή, από την Μπογκοτά του πρώην βουλευτή Φερνάντο Μπάλντα ο οποίος είχε καταφύγει στην Κολομβία και κατήγγειλε την πολιτική δίωξή του. Ο Μπάλντα υποχρεώθηκε από πολλούς άνδρες να μπει σε ένα αυτοκίνητο, με σκοπό να τον μεταφέρουν δια της βίας στον Ισημερινό. Όμως απελευθερώθηκε πολύ γρήγορα από την κολομβιανή αστυνομία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.