ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων

ΟΟΣΑ: Χρειάζονται ισχυρές επενδύσεις για να διατηρηθεί η ανάπτυξη

Στο 2,2% περιορίζει ο ΟΟΣΑ τις προβλέψεις για το 2019, αναφορικά με το ΑΕΠ της Ελλάδας, κατεβάζοντας μάλιστα τον πήχη ακόμα πιο χαμηλά- στο 2,1%- το 2020.

Σε μια γενικώς θετική έκθεση, ο Οργανισμός δεν παύει να αναδεικνύει  τα αδύνατα σημεία της ελληνικής οικονομίας, όπως η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, το stock των “κόκκινων” δανείων, οι αργοί ρυθμοί προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Επενδύσεις για διατήρηση της ανάκαμψης

Η διατήρηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται ισχυρότερες επενδύσεις, αναφέρει η έκθεση. «Αν και η πρόσφατη ανάπτυξη είναι ενθαρρυντική, η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη. Οι επενδύσεις παραμένουν μία βασική αβεβαιότητα για μία διατηρήσιμη ανάκαμψη» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η έκθεση σημειώνει ότι η ανεπαρκής χρηματοδότηση παραμένει ένας μεγάλος περιορισμός για τις επενδύσεις και ότι είναι αργή η πρόοδος στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και την ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας. «Ο τραπεζικός δανεισμός στους πιο δυναμικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και το εμπόριο, έχει σταθεροποιηθεί, αλλά συνολικά συνεχίζει να μειώνεται.

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων

Αυτό που δείχνει να προβληματίζει και τον Οργανισμό είναι ο μεγάλος όγκος των προβληματικών δανείων, ενώ αυτό που μπορεί να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα- ως προς την άφιξη επενδύσεων- είναι η κρίση στην Ιταλία και στην Τουρκία.

Όσον αφορά στο υψηλό Χρέος, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι το κόστος εξυπηρέτησης “καλύπτεται”, ενώ το “μαξιλάρι” προσθέτει πρόσθετη ασφάλεια. Ωστόσο, επισημαίνει ότι πρέπει να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και το μεταρρυθμιστικό momentum έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια νέα ρίσκα. '

Θετική εξέλιξη η βελτίωση σχέσεων με τους βόρειους γείτονες

Ο Οργανισμός θεωρεί θετική εξέλιξη τη βελτίωση των σχέσεων με τους βόρειους γείτονες- προφανώς εννοεί τη συμφωνία με τα Σκόπια- με τη λογική της διευκόλυνσης των επενδύσεων και των εξαγωγών, ωστόσο σημειώνει ότι απαιτούνται βαθύτερες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των αγορών προϊόντων, της παροχής υπηρεσιών και της ανταγωνιστικότητας.

Εκτίμηση ότι θα επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα και σημειώνει ότι η δημοσιονομική πολιτική, που στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, θα στηρίξει την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, όπως και τα εισοδήματα των νοικοκυριών και την εμπιστοσύνη.

Η έκθεση αναφέρεται ειδικότερα στα μέτρα που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τη μείωση της φορολογίας των εταιρικών κερδών, των μερισμάτων και των ακινήτων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την καθιέρωση πρόσθετων μέτρων κοινωνικής πρόνοιας και την ανακοπή της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Στοχευμένες κοινωνικές επενδύσεις αν τεθούν σε κίνδυνοι οι δημοσιονομικοί στόχοι

«Αν μία βραδύτερη ανάπτυξη θέσει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους ή αν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο από τους στόχους, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε στοχευμένες κοινωνικές επενδύσεις και επενδύσεις σε υποδομές και να συνεχίσει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

O ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 18,1% το 2019 και στο 17% το 2020 από 19,5% φέτος, ενώ για τον πληθωρισμό (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) προβλέπει αύξηση στο 1,3% και το 1,5% από 0,8%, αντίστοιχα. Όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, προβλέπει πλεόνασμα (συνολικό, αφού υπολογισθούν και οι τόκοι) της γενικής κυβέρνησης 0,1% του ΑΕΠ το 2019 και 0,3% το 2020 έναντι εκτίμησης για πλεόνασμα 0,3% φέτος.

Οι προβλέψεις για το χρέος

Για το χρέος της γενικής κυβέρνησης (με βάση τον ορισμό του Μάαστριχτ) εκτιμά ότι θα μειωθεί στο 168,9% του ΑΕΠ το 2019 και περαιτέρω στο 164,5% το 2020 από 172,8% φέτος και 176,1% το 2017. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να έχει έλλειμμα μικρότερο από το 1% του ΑΕΠ (0,5% το 2019 και 0,6% το 2020 έναντι 0,7% φέτος).

«Η ελάφρυνση του χρέους και τα μέτρα πολιτικής που συμφωνήθηκαν πρόσφατα με τους Ευρωπαίους εταίρους βάζουν πλαφόν στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου, επανεντάσσουν την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και καθιερώνουν την κανονική παρακολούθηση της πολιτικής. Το συσσωρευμένο ταμειακό μαξιλάρι της κυβέρνησης προσφέρει ασφάλεια έναντι εξωτερικής μεταβλητότητας», σημειώνει η έκθεση.

Αύξηση των εξαγωγών με αιχμή τον τουρισμό

«Οι εξαγωγές αυξήθηκαν ισχυρά, με αιχμή τον τουρισμό και τα προϊόντα εκτός του πετρελαίου. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε και οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν βελτιωθεί. Η αύξηση της απασχόλησης, αν και είναι δυνατή, έχει μετριασθεί, αλλά η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται και ένα αυξανόμενο ποσοστό νέων θέσεων εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης.

Οι μισθοί αυξάνονται και η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύεται μετά από παρατεταμένη στασιμότητα. Παρά ταύτα, η ανεργία και η αργούσα παραγωγική δυναμικότητα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα».

Επιστροφή καταθέσεων και χαλάρωση capital controls

Οι καταθέσεις επιστρέφουν σταδιακά, καθώς έχουν χαλαρώσει οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων επισημαίνει η έκθεση.

Η έκτακτη χρηματοδοτική βοήθεια (ELA) στις τράπεζες έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Οι τράπεζες επιτυγχάνουν τους στόχους τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως μέσω πωλήσεων ή διαγραφών. Τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια εκκαθαρίζονται ταχύτερα από τα στεγαστικά δάνεια, καθώς τα τελευταία έχουν μεγαλύτερη νομική προστασία.

Αστατες οι τιμές των τραπεζικών μετοχών

Οι τιμές των τραπεζικών μετοχών παραμένουν άστατες λόγω ανησυχιών για την ικανότητά τους να αντλήσουν νέα κεφάλαια, αν χρειασθεί», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.