ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση του ΟΗΕ

Πάνω από 200 ομαδικούς τάφους άφησε πίσω του το ISIS στο Ιράκ

Φρίκη προκαλεί η έκθεση του ΟΗΕ, για τη δράση του Ισλαμικού Κράτους σε περιοχές του Ιράκ από το 2014 έως το 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε επαρχίες του βορείου και δυτικού Ιράκ βρίσκονται 202 ομαδικοί τάφοι, που μπορεί να περιέχουν μέχρι και 12.000 σορούς.

Προς το παρόν, ο ακριβής υπολογισμός των σορών είναι δύσκολος, καθώς μέχρι στιγμής έχουν γίνει εργασίες εκσκαφής μόνο σε 28 ομαδικούς τάφους και έχουν εκταφεί μόνον 1.258 σοροί.

Οι συντάκτες της έκθεσης δεν αποκλείουν την ύπαρξη πολύ περισσότερων ομαδικών τάφων, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε μερικές ζώνες που έχουν ναρκοθετηθεί ή εξακολουθούν να τελούν υπό την απειλή λαθραίων τζιχαντιστικών πυρήνων.

Παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι και ανάπηροι ανάμεσα στους νεκρούς

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και ανάπηροι, όπως και μέλη των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

Πάνω από 33.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ

Μόνον στην περιοχή της Νινευής, όπου βρίσκεται η Μοσούλη, πρώην πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, περισσότεροι από 7.200 άνθρωποι εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται, εκ των οποίων οι 3.117 είναι μέλη της μειονότητας των Γιαζίντι, που διώκεται ιδιαίτερα από τους τζιχαντιστές, σύμφωνα με την ιρακινή κυβερνητική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει στο παρελθόν ότι σχεδόν 33.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από το ΙΚ στο Ιράκ και ότι περισσότεροι από 55.000 τραυματίστηκαν.

Οι ομαδικοί τάφοι που βρέθηκαν είναι σε τέσσερις επαρχίες -Νινευή, Κιρκούκ, Σάλαχ αλ Ντιν και Ανμπάρ- στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε εδραιωθεί σε αυτές τις περιοχές ως την ήττα του τον Δεκέμβριο του 2017 από τις ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη ενός υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού δυνάμεων.

Ο ΟΗΕ δεν αποκλείει οι θάνατοι να εμπίπτουν στα εγκλήματα πολέμου

Οι θάνατοι αυτοί οφείλονται σε μια συστηματική, όπως την χαρακτήρισε ο ΟΗΕ, και διαδεδομένη εκστρατεία βίας, "η οποία μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία".

Ο ΟΗΕ επισημαίνει επίσης ότι οι ομαδικοί αυτοί τάφοι θα πρέπει να προστατευθούν για να διασφαλιστεί ότι θα απονεμηθεί δικαιοσύνη και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Ωστόσο ο κυβερνητικός οργανισμός που έχει αναλάβει τη διαφύλαξη των ομαδικών τάφων δηλώνει ότι υποχρηματοδοτείται και είναι υποστελεχωμένος και δεν μπορεί να προστατεύσει και να ερευνήσει επαρκώς τις τοποθεσίες αυτές, στις οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.